Foto: AFP/Scanpix
Izraēla svētdien paziņoja, ka aizliegusi iebraukt valstī vācu rakstniekam Nobela prēmijas literatūrā laureātam Ginteram Grasam, kurš šonedēļ publicētā dzejolī apsūdzēja Izraēlu par Irānas iznīcināšanas plānošanu un globālās drošības apdraudēšanu.

Izraēlas iekšlietu ministrs Eli Išajs pasludinājis Grasu par nevēlamu personu, teikts Izraēlas Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

"Gintera dzejolis ir mēģinājums uzpūst naida liesmas pret Izraēlas valsti un Izraēlas tautu," paziņojumā citēts Išaja teiktais.

"Ja Ginters grib turpināt izplatīt savus tendenciozos un melīgos darbus, es viņam iesaku to darīt no Irānas, kur viņš atradīs atbalstošu auditoriju," sacījis Išajs.

Irānas kultūras ministra vietnieks Džavads Šamakdari sestdien atzinīgi novērēja Grasa dzejoli, nosaucot to par "skaistu brīdinājumu".

Jau ziņots, ka Grass trešdien publicēja dzejoli, kurā apsūdz Izraēlu par Irānas iznīcināšanas plānošanu un globālās drošības apdraudēšanu.

84 gadus vecais rakstnieks, kas ilgus gadus bijis kreisais aktīvists, dzejolī "Kas ir jāpasaka" raksta, ka viņš bažījas, ka Izraēla "ar pirmo triecienu" "varētu noslaucīt no zemes virsas Irānas tautu".

"Kādēļ es to saku vien tagad, vecumā, kad mana tinte iet uz galu: atomvalsts Izraēla apdraud jau tā trauslo pasaules mieru?" lasāms dzejolī, kas trešdien publicēts laikrakstā "Sueddeutsche Zeitung".

Grass arī atbildējis uz paša uzdoto jautājumu, atzīstot, ka "nesalīdzināmie" nacistiskās Vācijas noziegumi pret ebrejiem un bailes tikt apsūdzētam antisemītismā atturējušas viņu no atklātas Izraēlas kritizēšanas.

Bet tagad "rītdien varētu būt jau par vēlu" un Vācija varētu kļūt par "piegādātāju noziegumam", slavenais rakstnieks norādīja, runājot par pagājušajā mēnesī noslēgto darījumu, kas paredz, ka Berlīne pārdos Izraēlai sešas "Dolphin" klases zemūdenes, kuras var apbruņot ar kodolraķetēm.

"Es atzīstu: es vairs neklusēšu, jo esmu noguris no Rietumu liekulības," rakstīja Grass.

Dzejoli nosodīja Izraēla.

"Jāsaka, ka Eiropas tradīcijām atbilst ebreju apsūdzēšana par rituālajām slepkavībām pirms ebreju Lieldienām," trešdien paziņoja Izraēlas vēstniecības Berlīnē vadītāja vietnieks Emmanuels Nahšons, norādot, ka Izraēla "ir vienīgā valsts pasaulē, kuras tiesības pastāvēt tiek publiski apšaubītas".

"Tie bija kristiešu bērni, kuru asinis ebreji esot izmantojuši, lai gatavotu macu [neraudzētu maizi], šodien tā ir Irānas tauta, kuru it kā vēlas iznīcināt Izraēla," norādīja Nahšons.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses pārstāvis Štefans Zeiberts uz lūgumu komentēt Grasa kritiku par Vācijas darījumu ar Izraēlu, teica vien to, ka tāds ir Grasa statuss Vācijas kultūrā.

"Vācijā pastāv mākslas izteiksmes brīvība tāpat, kā par laimi pastāv arī brīvība valdībai nekomentēt katru mākslas darbu," viņš sacīja.

1999.gadā Grass, kas ir sarakstījis pret nacismu vērsto grāmatu "Skārda bungas", ieguva Nobela prēmiju literatūrā par izcilo sniegumu, atspoguļojot pēckara Vāciju un nacisma sekas.

Izraēla ir paziņojusi, ka patur sev visas tiesības reaģēt uz Irānas kodolprogrammu, kas, pēc Izraēlas domām, ir radīta, lai izstrādātu kodolieročus, kas savukārt apdraudētu ebreju valsti.

Savukārt Irāna, kuras prezidents Mahmuds Ahmadinedžads vairākkārt ir apšaubījis Izraēlas tiesības pastāvēt kā valstij, ir noliegusi Izraēlas un Rietumvalstu apsūdzības, apgalvojot, ka kodolprogrammas mērķi ir tikai un vienīgi civili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!