ANO palīdzības organizācija (UNWRA) ziņo, ka tās misijas ēku Gazā pārņēma liesmas pēc Izraēlas tanku apšaudes, ceturtdien vēsta BBC.

ANO pārstāvis Kriss Ganness ziņo, ka uzbrukumā ievainoti vismaz trīs organizācijas darbinieki. ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns jau izteicis savu sašutumu un pieprasījis veikt notikušā izmeklēšanu.

Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks norāda, ka ir notikusi nopietna kļūda.

Izraēlas šāviņš ceturtdien trāpījis arī daudzstāvu ēkai, kurā izvietoti ziņu aģentūras "Reuters", "Al Arabija" un citu masu informācijas līdzekļu biroji.

Gazas joslā 20.dienu turpinoties Izraēlas uzbrukumam, kas prasījis jau vismaz 1024 palestīniešu dzīvības, ceturtdien ebreju valsts kara aviācija un sauszemes karaspēks veica jaunas operācijas palestīniešu Vidusjūras piekrastes anklāvā, neraugoties uz cerībām par pamiera noslēgšanu.

Cenšoties panākt uguns pārtraukšanu, reģionā ir ieradies ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, bet Gazas joslā valdošā kustība "Hamas" paziņojusi, ka pieņem Ēģiptes izstrādātā pamiera plāna nosacījumus.

Vienlaikus islāmisti uzsvēruši, ka pamiers iespējams tikai tad, ja Izraēla pārtrauc Gazas joslas blokādi, atver robežšķērsošanas punktus un pilnībā atvelk savus spēkus no "Hamas" pārvaldītā anklāva.

Izraēla jau iepriekš paziņojusi, ka nepiekritīs pamieram, kas ļaus "Hamas" kaujiniekiem pārgrupēties un pārapbruņoties.

Naktī uz ceturtdienu Izraēlas veikusi uzlidojumus 70 objektiem Gazas joslā, tai skaitā mošejai, kur, pēc militārpersonu datiem, tikuši glabāti ieroči.

Rezultātā tika nogalināti vismaz 16 palestīniešu, tostarp kāds 13 gadus vecs zēns Gazas priekšpilsētā un divi kaujinieki Džabalijas bēgļu nometnē. Tūkstošiem cilvēku bija spiesti pamest savas mājas.

Palestīniešu mediķi ziņo, ka upuru skaits Gazā kopš Izraēlas ofensīvas uzsākšanas sasniedza jau 1013 cilvēkus, ieskaitot 322 bērnus un 76 sievietes. Ievainojumus guvuši 4560 cilvēki.

Izraēlas pusē ir 13 bojāgājušie - desmit karavīri un trīs civilpersonas, kurus nogalinājusi palestīniešu kaujinieku raķešu uguns.

Lai gan kopš Izraēlas militārās operācijas uzsākšanas palestīniešu kaujinieku raķešu un mīnmetēju uguns ievērojami vājinājusies, trešdien uz Izraēlas teritoriju tomēr tika raidītas 14 raķetes, kas nodarīja postījumus dažām ēkām, taču nevienu cilvēku neskāra.

Daži novērotāji ziņo, ka Izraēla pastiprina spiedienu uz "Hamas" kaujiniekiem Gazā.

Kā ziņu aģentūrai AFP pastāstīja augsta Izraēlas amatpersona, karadarbība var turpināties pat līdz 20. janvārim, kad notiks jaunā ASV prezidenta Baraka Obamas inaugurācija.

"Šajā operācijas posmā Izraēla neizjūt nekādu spiedienu," sacīja amatpersona.

Tikmēr ANO ģenerālsekretārs Tuvajos Austrumos risina sarunas par iespējamo pamieru Gazas joslā.

Saskaņā ar Ēģiptes piedāvāto plānu, gar Gazas sektora robežu varētu izvietot starptautiskās militārās misijas, kas mēģinātu apturēt ieroču kontrabandu.

Savukārt arābu valstu līderi mēģina izdarīt spiedienu uz "Hamas" un panākt, lai grupējums piekrīt pamieram.

Tajā pašā laikā Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads kritizēja arābu valstis par bezdarbību un pat atbalstu Izraēlai.

Daži analītiķi uzskata, ka Izraēlas militārā vadība drīzumā varētu izbeigt sauszemes operāciju un izvest savu karaspēku no Gazas joslas.

Tomēr Izraēlas valdības locekļu nostājas šajā jautājumā atšķiras. Aizsardzības ministrs Ehuds Baraks iestājas par uguns pārtraukšanu uz nedēļu, kas ļautu Gazu nodrošināt ar pārtikas un medikamentu krājumiem, kā arī dotu politiķiem laiku, lai apspriestos par ilgāka pamiera nosacījumiem.

Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts tomēr uzsver, ka ir gatavs kara operāciju pret "Hamas" novest līdz galam neatkarīgi no tā, cik laika tas arī prasītu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!