Izraēla sestdien atzinīgi novērtēja Eiropas Savienības (ES) valstu lēmumu nosūtīt aptuveni 7000 karavīru miera uzturēšanas misijai Libānā.
"Izraēla apsveic Eiropas valstu lēmumu nosūtīt šos kontingentus starptautiskajiem spēkiem Libānā," sacīja Izraēlas Ārlietu ministrijas pārstāvis Marks Regevs.

"Šis lēmums nodrošinās ievērojamu ieguldījumu ANO Drošības padomes rezolūcijas izpildei. Izraēla pildīs rezolūcijā noteiktos noteikumus un cer, ka tā rīkosies arī Libāna, lai reģionā varētu valdīt miers un stabilitāte".

Eiropas Savienības (ES) valdības miera uzturēšanas misijai Libānas dienvidos gatavas nosūtīt aptuveni 7000 karavīru, piektdien pēc bloka ārlietu ministru ārkārtas sēdes paziņoja Somijas ārlietu ministrs Erki Tuomioja.

ES arī nodrošinās atbalstu Libānas valdībai jūras robežu aizsardzībā un gaisa telpas kontrolē.

ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans piektdien notikušo sanāksmi nodēvēja par veiksmīgu.

ES valdības nodrošinās vairāk nekā pusi no nepieciešamajiem miera uzturētājiem, kas būs ANO misijas mugurkauls, sacīja Annans.

Francijas ārlietu ministrs Filips Dusts-Blazī piektdien paziņoja, ka ES nācijas nodrošinās vismaz 6500-7000 karavīrus ANO miera uzturēšanas misijai Libānā.

Lielākie kontingenti būs no Itālijas un Francijas: Itālija paudusi gatavību nosūtīt 3000 karavīru, bet Francija - aptuveni 2000 karavīru.

Itālijas diplomāti ziņo, ka ES ārlietu ministru sanāksmē Spānija piedāvājusi nosūtīt 1000-1200 karavīrus.

Polija ir gatava nosūtīt aptuveni 800 karavīru, Somija - 250, Portugāle - aptuveni 150, savukārt Beļģija - aptuveni 400 karavīru.

Francija turpinās komandēt ANO miera uzturēšanas spēkus Libānā (UNIFIL) līdz 2007.gada februārim, kad pavēlniecību pārņems Itālija, sacīja Annans.

ANO ģenerālsekretārs arī pavēstīja, ka aptuveni 4000 karavīru Libānas dienvidos tiks izvietoti jau "tuvākajās dienās".

11.augustā Drošības padome pieņēma 1701.rezolūciju, kas apturēja mēnesi ilgušo karadarbību starp Izraēlu un "Hizbollah" kaujiniekiem. Rezolūcijā aicināts paplašināt UNIFIL spēkus, kuros ir 2000 karavīru, līdz 15 000 vīru. Paredzēts, ka UNIFIL līdzās tikpat lielam Libānas regulārās armijas kontingentam uzraudzīs pamiera noteikumu ievērošanu Dienvidlibānā.

Nākamais ANO uzdevums būs atrast pārējos nepieciešamos miera uzturētājus. Savu piedāvājumu izteikusi jau Malaizija, Indonēzija un Bangladeša, kā arī plānotas sarunas ar Turciju.

Vācija un Lielbritānija ir atteikušās nosūtīt sauszemes spēkus uz Libānu, taču Vācijas ārlietu ministrs Franks-Valters Šteinmeiers sacīja, ka Berlīne sniegs ievērojamu palīdzību Libānas piekrastes aizsardzībai.

Vācijas palīdzība ļaus pārliecināt Izraēlu atcelt jūras blokādi Libānai, vienlaikus apturot "Hizbollah" ieroču piegādes.

Vācija no Berlīnes arī palīdzēs Libānas ostu un lidostu drošības kontrolēs.

Somijas ārlietu ministrs arī pavēstīja, ka Annans izklīdinājis ES bažas par operācijas mandātu un karavīru pilnvarām un noteikumiem un apstiprinājis, ka par grupējuma "Hizbollah" atbruņošanu būs atbildīga Libānas valdība.

Kā liecina aģentūras "Reuters" rīcībā nonākušie ANO dokumenti, ANO miera uzturētājiem Libānā būs plašas pilnvaras un tiesības, atļaujot karavīriem šaut pašaizsardzības nolūkā, izmantot spēku, lai aizsargātu civiliedzīvotājus, un pretoties bruņotiem mēģinājumiem iejaukties viņu pienākumu izpildē.

Pielikumā pie ANO Drošības padomes 11.augustā apstiprinātās rezolūcijas uz 21 lapas izklāstīti kaujas noteikumi ANO miera uzturētājiem Libānā (UNIFIL).

Francijas un ASV sagatavotie noteikumi pagājušajā nedēļā iesniegti apstiprināšanai potenciālajiem spēku nosūtītājiem un lielā mērā visi tiem ir piekrituši, sacīja ANO ģenerālsekretāra Kofi Annana īpašais padomnieks Vidžajs Nambiars.

Lai nostiprināto vārgo pamieru pēc mēnesi ilgā Izraēlas kara ar "Hizbollah", ANO vēlas līdz 2.septembrim Libānas dienvidos izvietot papildu 3500 miera uzturētājus, bet līdz novembrim - 15 000 miera uzturētāju.

Pašreizējā UNIFIL misija izveidota 1978.gadā, un tai arī bija tiesības uz pašaizsardzību, taču kopumā ANO miera uzturētājiem bija novērotāju statuss.

Jaunās ANO spēku darbības pilnvaras un noteikumi dod miera uzturētājiem tiesības aizstāvēties un "preventīvu pašaizsardzību" pret gaidāmu uzbrukumu. Tomēr daudzos gadījumos preventīvs uzbrukums jāapstiprina augstākam virsniekam, ja ANO spēkiem netiek uzbrukts.

Miera uzturētāji var arī pielietot spēku pret ikvienu, kas traucē UNIFIL pildīt savus pienākumus un garantēt ANO personāla un humānās palīdzības darbinieku drošību un pārvietošanās brīvību, kā arī aizsargāt civiliedzīvotājus pret uzbrukumiem.

Miera uzturētāji var pielietot spēku, "arī nāvējošu spēku", lai aizstāvētu Libānas bruņotos spēkus, kas kopā ar ANO spēkiem piedalās kādā misijā, ja draudošā grupa vai persona ir apbruņota.

Miera uzturētājiem jāizvērtē draudu līmenis, bet atbildes trieciens var būt augstāks, lai mazinātu upurus ANO miera uzturētāju vai civiliedzīvotāju vidū, teikts noteikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!