Foto: AFP/Scanpix

Izraēla svētdienas vakarā paziņoja, ka aptur sava konflikta ar palestīniešiem apspriešanu ar Eiropas Savienības (ES) amatpersonām, šādi atbildot uz ES lēmumu marķēt pārtikas preces, kas importētas no Jordānas rietumkrasta ebreju apmetnēm, norādot to patieso izcelsmi.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu "lika apturēt diplomātiskos kontaktus šajā jautājumā ar Eiropas Savienības institūcijām un tās pārstāvjiem", paziņoja Izraēlas Ārlietu ministrija.

Šis kontaktu aizliegums būs spēkā, kamēr tiek izvērtēta ES loma centienos panākt mieru starp Izraēlu un palestīniešiem.

Izraēla tomēr turpinās līdzšinējos kontaktus ar ES dalībvalstu amatpersonām.

"Ir svarīgi paskaidrot, ka Izraēla turpina diplomātiskās sarunas ar atsevišķām Eiropas valstīm – kā Vāciju, Lielbritāniju un Franciju, bet ne ar Eiropas Savienības institūcijām," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Netanjahu pirmdien dosies uz Parīzi, kur tiek rīkota ANO klimata konference, un tās ietvaros tiksies ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu un citiem politiskiem līderiem.

Palestīnas Atbrīvošanas organizācijas (PAO) amatpersona Saebs Erekats paziņoja, ka šāda Izraēlas rīcība ir mēģinājums piespiest ES atcelt lēmumu par ebreju apmetņu preču marķēšanu.

"Izraēla jau ir apturējusi miera procesu. ES ir mūsu partnere, un mēs to respektējam," sacīja Erekats.

Netanjahu, kurš ieņem arī ārlietu ministra amatu, ar kontaktu iesaldēšanu atbildēja uz ES 11. novembra lēmumu norādīt ES importētās ebreju apmetņu produkcijas marķējumā to patieso izcelsmes vietu. Līdz šim ebreju apmetņu produkcija bija ar marķējumu "Made in Israel" ("Ražots Izraēlā").

Izraēla arī atcēla dažādas plānotas tikšanās ar ES, atbildot uz šo ES lēmumu, kuru tā asi nosodījusi.

ASV atbalstītās miera sarunas starp palestīniešiem un Izraēlu izjuka 2014. gada aprīlī pēc neauglīgām sanāksmēm, kas bija notikušas deviņus mēnešus un kurās abas puses vainoja viena otru.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien Jeruzalemē un Jordānas rietumkrasta galvenajā pilsētā Rāmallāhā tikās ar Netanjahu un Palestīnas pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu, bet nepanāca nekādu lūzumu. Kerijs sacīja, ka nākamajās nedēļās turpinās izdarīt spiedienu uz abiem līderiem miera sarunu jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!