Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēla atbrīvojusi palestīnieti Karimu Junisu, kurš ieslodzījumā pavadīja 40 gadus, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Juniss tika notiesāts 1983. gadā par Izraēlas karavīra Avi Bromberga nolaupīšanu un slepkavību okupētajās Golānas augstienēs. Viņš kļuva par nozīmīgu personu cietumā, rakstot politiskus darbus un aicinot noslēgt vienošanos ar Izraēlu.

Junisam ir Izraēlas pilsonība, taču valsts iekšlietu ministrs aicinājis to atsaukt.

Palestīnas prezidents Mahmuds Abass sacīja, ka Juniss "pārstāv palestīniešu tautas un pasaules brīvo cilvēku nelokāmības simbolu".

Izraēlas mediji ziņoja, ka Juniss ceturtdien pirms rītausmas tika atbrīvots Izraēlas centrālajā Rānanas pilsētā, par to neinformējot viņa ģimeni, lai novērstu svinības. Vēlāk viņu sveica radinieki un draugi viņa dzimtajā Ara ciematā Izraēlas ziemeļos.

Avi Bromberga māsa Ada otrdien laikrakstam "Israel Hayom" sacīja, ka ir "neiedomājami, ka šādi cilvēki staigā starp mums, smejas un priecājas".

Saskaņā ar palestīniešu cilvēktiesību organizācijas "Addameer" datiem Izraēlas cietumos un aizturēšanas centros tiek turēti aptuveni 4700 cilvēku. Viņu vidū esot 150 nepilngadīgie un 835 administratīvi aizturētie, kuri nav nedz apsūdzēti, nedz tiesāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!