Foto: AFP/Scanpix

Izraēla pirmdien paziņoja, ka tā atceļ UNESCO delegācijas vizīti, kuras gaitā bija paredzēts veikt izmeklēšanu Jeruzalemes vecpilsētā, kas atrodas anektētajā Austrumjeruzalemē, jo palestīnieši misiju esot "politizējuši".

"Izraēla ir atcēlusi delegācijas vizīti," kurai bija jāsākas pirmdien, sacīja Ārlietu ministrijas amatpersona.

"Palestīnieši nerespektē vienošanos. Vizītei vajadzēja būt profesionālai, bet viņi ir spēruši soļus, kas apliecināja, ka viņi politizē šo notikumu un neļauj delegācijai koncentrēties uz tās profesionālajiem aspektiem," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Izraēla, pakļaujoties Jordānijas un palestīniešu pašpārvaldes spiedienam, aprīlī piekrita, ka UNESCO varēs novērtēt stāvokli Jeruzalemes vecpilsētā, kur pēdējo reizi šāda misija tika veikta 2004.gadā.

Tomēr pirms delegācijas darba sākuma palestīnieši esot mēģinājuši to "politizēt", šādi rīkojoties pretrunā ar pušu panākto vienošanos, kā arī mainīt UNESCO rīcības plānu, par kuru vienošanās panākta jau 2010.gadā.

"Palestīniešu ārlietu ministrs Riads Malki pirms neilga laika sacīja, ka viņi šo misiju uzskata par "izmeklēšanas komisiju", un teica, ka viņi ar misiju apspriedīs politiskus jautājumus," norādīja Izraēlas amatpersona.

"Palestīnieši arī cenšas panākt, lai delegācija apmeklē Tempļa kalnu."

Palestīniešu un Izraēlas attiecībās kultūras un reliģiskā mantojuma objektu statuss ir ļoti politizēts jautājums.

Martā palestīniešu pašpārvalde apstiprināja 1924.gada mutisko vienošanos, uz kuras pamata Jordānijas aizbildniecībā tika nodoti Jeruzalemes musulmaņu un kristiešu objekti. Jeruzalemes austrumdaļu Izraēla 1967.gadā okupēja un 1980.gadā - anektēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!