Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu atlaidīs parlamentu un izsludinās pirmstermiņa vēlēšanas, otrdien tviterī paziņojis premjera birojs.

Netanjahu par šādu soli izšķīrās pēc tam, kad atlaida divus ministrus - abus viņa asākos kritiķus koalīcijas valdībā - finanšu ministru Jairu Lapidu un tieslietu ministri Cipi Livni.

"Es vairs necietīšu nekādu opozīciju savā valdībā," par ministru atlaišanu pavēstīja Netanjahu, piebilstot, ka aicinās parlamentu atlaist "pēc iespējas drīzāk, lai varētu doties pie cilvēkiem un dabūt skaidru mandātu Izraēlas vadīšanai. Es nepieņemšu, ka ministri no iekšienes uzbrūk politikai un valdības vadītājam".

Viņa koalīcija, kurā dominē labējās partijas, ir sašķelta vairākos jautājumos, arī par 2015.gada budžetu, augstajām dzīves izmaksām, palestīniešu jautājumu un likumprojektu par Izraēlu kā ebreju nacionālo valsti, kas atbilstoši kritiķu vērtējumam diskriminē Izraēlas arābus.

Parlamentam sākotnējais balsojums par savu atlaišanu paredzēts trešdien, un avoti saka, ka lēmums varētu tikt pieņemts un tādā gadījumā vēlēšanas notiktu, ātrākais, nākamā gada martā.

Kaut arī Netanjahu popularitāte krītas, aptaujas liecina - ja vēlēšanas notiktu tagad, viņš izcīnītu ceturto premjera pilnvaru termiņu. Kārtējās Kneseta vēlēšanas paredzētas 2017.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!