Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas Kneseta (parlamenta) spīkers ir atsaucis ielūgumu Ungārijas parlamenta spīkeram uz Kneseta plānotu ceremoniju, protestējot pret ungāru kolēģa piedalīšanos pronacistiska rakstnieka godināšanas pasākumā, pirmdien apstiprināja Izraēlas Ārlietu ministrija.

Ungārijas parlamenta spīkers Lāslo Kevērs vairs nav vēlams viesis jūlijā plānotā ceremonijā, kurā tiks godināta Zviedrijas diplomāta Raula Vallenberga piemiņa. Vallenbergs Otrā pasaules kara laikā glāba ebrejus no nacionālsociālistiskās Vācijas režīma.

Kneseta spīkers Reuvens Rivlins 20.jūnijā nosūtīja Kevēram vēstuli, kurā atsauca ielūgumu un kritizēja viņa piedalīšanos pasākumā, kurā tika godināts Transilvānijas ungāru rakstnieks un politiķis Jožefs Ņirē.

"Mēs Izraēlā bijām šausmās par šokējošo ziņu, ka jūs izvēlējāties piedalīties pasākumā, kurā tika godināta antisemītiskā rakstnieka Jožefa Ņirē piemiņa," rakstīja Rivlins savā vēstulē.

Rivlins piebilda, ka Ņirē partija "sadarbojās ar vācu nacistiskajiem slepkavām, realizējot programmu ebreju tautas iznīcināšanai".

"Jebkurš, kas piedalījies šādā pasākumā, nevar pēc tam piedalīties pasākumā, kurā tiks godināts tāds cilvēks kā Rauls Vallenbergs - cilvēces lāpa, kas glāba ebrejus un ir simbols cīņai pret nacistisko Vāciju un tās kolaborantiem, vienu no kuriem jūs izvēlējāties, lai identificētos ar viņu un viņu godinātu", rakstīja Rivlins.

Nākammēnes Knesetā paredzētajā pasākumā Ungāriju pārstāvēs šīs valsts prezidents Jānošs Āders, aģentūrai AFP paziņoja Izraēlas Ārlietu ministrijas preses sekretārs.

Ņirē 27.maijā bija plānots pārbedīt Rumānijā ietilpstošās Transilvānijas pilsētā Odorheju Sekujeskā (Sēkejudvarhejā), bet Rumānijas valdība aizliedza pārbedīšanu un tās vietā tika sarīkots neliels ekumēnisks dievkalpojums, kurā piedalījās Kevērs, Ungārijas valsts sekretārs kultūras jautājumos Gēza Sēčs un Ungārijas galēji labējās partijas "Jobbik" vadītājs Gābors Vona.

Kevērs šajā pasākumā nosauca Rumānijas valdību par necivilizētu, paranoisku, histērisku un barbarisku pārbedīšanas aizlieguma dēļ.

Reaģējot uz Kevēra piedalīšanos Ņirē piemiņas pasākumā, holokaustu pārdzīvojušais Nobela Miera prēmijas laureāts Eli Vīzels šomēnes atdeva Ungārijai tās augstāko apbalvojumu - Nopelnu ordeņa lielkrustu, kas Vīzelam tika piešķirts 2004.gadā.

Ņirē, kurš dzimis 1889.gadā Transilvānijā un miris 1953.gadā Madridē, 1944.gada oktobrī pēc nacionālsociālistiskā Ferenca Sālaši režīma nodibināšanās Ungārijā kļuva par šī režīma izveidotā parlamenta deputātu. Pirms tam Ņirē bija atbalstījis Sālaši gāzto Ungārijas vadītāju Miklošu Horti, kura vadībā Ungārija 1941.gada aprīlī iesaistījās Otrajā pasaules karā Vācijas pusē.

1945.gada martā Ņirē, glābdamies no Ungārijai uzbrūkošās Sarkanarmijas, aizbēga uz Vāciju, bet vēlāk - uz Spāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!