Foto: AFP/Scanpix/LETA
Izraēla svētdien, 9. februārī, bloķējusi palestīniešu lauksaimniecības ražojumu eksportu, un palestīnieši brīdinājuši, ka tā ir jau piecus mēnešu ilgā tirdzniecības kara "bīstama" eskalācija.

"Sākot ar šodienu (..), palestīniešu lauksaimniecības produktu eksports caur Alenbija robežšķērsošanas punktu netiks atļauts," teikts paziņojumā, kuru izplatījusi Izraēlas Aizsardzības ministrijas nodaļa COGAT, kas pārrauga civilās aktivitātes palestīniešu teritorijās.

Izraēlas kontrolētais Alenbija robežšķērsošanas punkts starp Jordāniju un okupēto Rietumkrastu ir vienīgais ceļš, pa kuru palestīniešu ražojumi var sasniegt ārvalstu tirgus.

COGAT norādījusi, ka šis lēmumus ir atbilde uz oktobrī pieņemto palestīniešu lēmumu pārtraukt teļu importu no Izraēlas, jo šis boikots "dramatiski ietekmējis izraēliešu lopkopjus".

Savukārt palestīnieši savu lēmumu pamatojuši ar vēlmi mazināt savu atkarību no Izraēlas tirgus.

Nedēļu iepriekš Izraēlas Aizsardzības ministrija apturēja jebkādu lauksaimniecības produktu importu no palestīniešu teritorijām uz Izraēlu.

Palestīniešu pašpārvalde uz to reaģēja ar Izraēlā ražoto nealkoholisko dzērienu un minerālūdeņu importa aizliegumu.

Palestīniešu pašpārvaldes lauksaimniecības ministrs Rejāds Atari aģentūrai AFP norādījis, ka preču transportēšanas aizliegums caur Alenbija robežšķērsošanas punktu ir "pretrunā ar visiem nolīgumiem" starp abām pusēm.

"Tā ir ļoti bīstama rīcība," piebildis Atari.

Tikmēr COGAT uzsvērusi, ka lēmums nekavējoties tiks atcelts, tiklīdz palestīniešu pašpārvalde atcels lēmumus, kas "kaitē lopu tirdzniecībai ar Izraēlu un brīvajam tirgum".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!