Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēla bombardējusi Irānas atbalstītos kaujiniekus Sīrijā, ceturtdien paziņojis Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, apsūdzot Teherānu par desmitiem tūkstošu pakistāniešu un afgāņu kaujinieku iesūtīšanu pilsoņkara plosītajā valstī.

Netanjahu paziņojums ir viena no retajām reizēm, kad Izraēla atzinusi uzbrukumus ārvalstu spēkiem Sīrijā. Premjerministrs sacīja, ka Irāna izmanto "80 000 šiītu kaujinieku" no Afganistānas un Pakistānas, lai "militāri kolonizētu Sīriju ar skaidri izteiktu mērķi uzbrukt Izraēlai". Netanjahu norādīja, ka Izraēla bombardējusi šiītu kaujinieku bāzes Sīrijā.

Netanjahu ir vairākkārt brīdinājis, ka Izraēla nepieļaus Irānai un Irānas atbalstītajiem spēkiem izveidot pastāvīgu militāro klātbūtni Sīrijā, kur pilsoņkarš pamazām pierimst. Sīrijas prezidents Bašars al Asads trešdien paziņoja, ka Irāna un tās galvenais sabiedrotais - Libānas šiītu grupējums "Hizbollah" - pieņems lēmumu atstāt Sīriju, kad redzēs, ka "terorisms ir izskausts".

Netanjahu brīdināja, ka šiītu kaujinieku ievešana Sīrijā, kur vairums iedzīvotāju ir sunnīti, ir "recepte vēl viena pilsoņkara uzliesmošanai", kas savukārt var izraisīt jaunu migrantu vilni uz Eiropu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!