Izraēlas centriskās partijas "Kadima" pievienošanās partijas "Likud" vadītai labējai koalīcijai ir izslēgta, ceturtdien sacīja partijas līdere, pašreizējās valdības ārlietu ministre Cipi Livni, uzsverot, ka "Kadimai" pāriešana opozīcijā ir pieņemamāka.

Par savu atbalstu "Likud" vadītājam Benjaminam Netanjahu pavēstījis ultranacionālistu partijas "Yisrael Beiteinu" līderis Avigdors Lībermans, aicinot izveidot koalīciju, kurā līdzās "Likud" un "Yisrael Beiteinu" būtu arī "Kadima".

"Šodien radīts pamats Netanjahu vadītas galēji labējas valdības izveidošanai," Livni sacīja savas partijas biedriem. "Mēs neesam ievēlēti, lai leģitimizētu šo ekstrēmi labējā spārna valdību, un pāriesim opozīcijā."

Parlamenta vēlēšanās "Kadima" ieguva 28 no 120 parlamenta vietām - par vienu vairāk nekā "Likud". Tā kā Netanjahu ir lielākas izredzes izveidot koalīciju, sagaidāms, ka prezidents Šimons Peress valdības veidošanu uzticēs viņam.

Peress ceturtdien ar partiju pārstāvjiem rīko sarunas visas dienas garumā un tad četru dienu laikā izlems, kuram uzdot veidot jauno valdību.

Lībermans ieteica prezidentam Peresam jaunās valdības veidošanu uzticēt Netanjahu, ja viņš veidos plašu koalīciju.

"Pēc šīm konsultācijām, kurām vajadzētu beigties ceturtdienas vakarā, prezidents svētdien vai pirmdien izdarīs savu izvēli," teica viņa pārstāve Ajeleta Friša.

Trešdien Peress tikās ar 10.februāra vēlēšanās visvairāk vietas ieguvušo partiju "Kadima" un "Likud" pārstāvjiem, bet ceturtdien - ar pārējo desmit Knesetā iekļuvušo partiju pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!