Foto: AFP/Scanpix

Izraēla svētdien sākusi daļēju sauszemes spēku atvilkšanu no Gazas joslas, gandrīz pabeidzot likvidēt palestīniešu kaujinieku izbūvētos tuneļus uz Izraēlas teritoriju, bet turpinājusi uzlidojumus, kas svētdien jau prasījuši vismaz deviņu palestīniešu dzīvības.

Kā vēsta Izraēlas Armijas Radio, lielākā daļa kaujas vienību atgriezusies Izraēlas teritorijā, bet daļa karavīru paliks svarīgākajās pozīcijās un viņiem tiks nodrošināts būtisks aviācijas atbalsts. Tuneļu likvidēšanu paredzēts pabeigt tuvākās diennakts laikā.

"Pēc tuneļu likvidēšanas Izraēlas Aizsardzības spēki pārdislocēsies, lai turpinātu mūsu kampaņu saskaņā ar drošības prasībām - un vienīgi saskaņā ar drošības prasībām," paziņojis premjerministrs Benjamins Netanjahu. "Pārvietosimies uz pozīcijām, kas mums ir ērtākas, lai samazinātu spriedzi mūsu karavīriem, bet turpināsim kampaņu, kamēr sasniegsim savus mērķus."

Sestdienas vakarā Izraēla paziņoja, ka neturpinās netiešās sarunas ar "Hamas", bet svētdien Izraēla armija pavēstīja, ka izraēliešu leitnants Hadars Goldins, kas tika uzskatīts par pazudušu pirms divām dienām notikušās operācijas laikā Gazas joslā, ir kritis kaujā.

Viņa nāves ziņu apliecinājusi īpaša komisija, ko vada armijas galvenais rabīns. Armijas paziņojumā norādīts, ka karavīra ģimene informēta par viņa nāvi un tai tiks sniegta palīdzība.

Iepriekš Izraēla pieļāva, ka Goldinu nolaupījuši Gazas joslā valdošās islāmistu kustības "Hamas" kaujinieki.

Tikmēr "Hamas" bruņotā spārna - Izeddina al Kasama brigāžu - pārstāvis gan atzina, ka kaujinieki ierīkojuši slēpni un uzbrukumā no tā nogalinājuši izraēliešu karavīrus, bet noliedza, ka viņi būtu nolaupījuši Goldinu.

Piektdienas naktī Izraēlas aviācija rīkoja uzlidojumus Gazas joslas dienviddaļai, nogalinot desmitiem palestīniešu, bet sestdien armija intensīvās operācijās pārmeklēja šo teritoriju.

Izraēla 8.jūlijā sāka Gazas joslas bombardēšanu, īstenojot militāro operāciju "Nesatricināmā klints", kuras mērķis ir apturēt Gazas joslas kaujinieku raķešu uzbrukumus. 10.jūlija vakarā Gazas joslā tika sākta arī sauszemes operācija. Izraēla apgalvo, ka tā nepieciešama, lai likvidētu islāma kaujinieku pazemes tuneļus, kuriem uzlidojumos nav iespējams dot pietiekami lielu triecienu.

Pēc Gazas joslas Veselības ministrijas sniegtajām ziņām, kopš 8.jūlija vardarbībā gājuši bojā 1719 palestīnieši, tai skaitā aptuveni 400 bērni, bet vismaz 9000 palestīnieši ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!