Foto: EPA/LETA
Izraēla paziņoja, ka atbrīvos un izsūtīs no valsts visus ārvalstu pilsoņus, kuri tika aizturēti uz "Brīvības flotiles" kuģiem, kas bija ceļā uz Gazu ar humānās palīdzības kravu, trešdien vēsta BBC.

Izraēla jau izsūtīja 45 aktīvistus, vēl 100 cilvēkus plānots deportēt trešdienas rītā.

Visus aktīvistus Izraēlas varas iestādes plāno izsūtīt tuvāko 48 stundu laikā.

Pēc Izraēlas varas iestāžu datiem, starp aizturētajiem ir aptuveni 380 Turcijas pilsoņi, 38 Grieķijas pilsoņi, 31 Lielbritānijas pilsonis un citu valstu pārstāvji.

Jau ziņots, ka Izraēla pārtvērusi palestīniešu atbalsta kustības organizēto "Brīvības flotili" ar Gazas joslai paredzētu palīdzības kravu. Vairāki kuteri uz Gazas joslu veda simtiem cilvēktiesību aizstāvju un 10 000 tonnu humānās palīdzības un būvmateriālu.

Kad, pretēji Izraēlas spēku prasībai apstāties, flotile turpināja ceļu, izraēliešu specvienības uzkāpa uz viena no kuteriem, kas piederējis Turcijai. Kā apgalvo Izraēla, uz karavīriem tika atklāta uguns un pielietoti aukstie ieroči, tāpēc tie atklāja pretuguni uz kutera ekipāžu un pasažieriem.

Rezultātā tika nogalināti vismaz deviņi aktīvisti, tostrap četri Turcijas valstspiederīgie.

Turcija asi nosodīja notikušo, bet ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un Eiropas Savienības "ārlietu ministre" Ketrina Eštone aicināja Izraēlu izmeklēt incidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!