Izraēla pirmdien pasludināja 170 hektāru lielu platību okupētajās palestīniešu Rietumkrasta teritorijās par valsts zemi, līdz ar to sagatavojot ceļu ebreju kolonistu apmetnes paplašināšanai netālu no Betlēmes.

Sagaidāms, ka šis lēmums izsauks palestīniešu sašutumu, turklāt to nosodīs starptautiskā sabiedrība, kas kolonistu apmetņu paplašināšanu uzskata par būtisku šķērsli jau tā gausajam Tuvo Austrumu miera procesam.

Pēc tam, kad Rietumkrasta militārās okupācijas pārvalde astoņas reizes noraidījusi apelācijas sūdzības, šis zemes gabals, kas atrodas Efratas kolonistu apmetnes ziemeļdaļā tieši līdzās Betlēmei, tagad pasludināts par valsts zemi.

Neraugoties uz palestīniešu iebildumiem, 2004.gadā uzsāktā projekta gaitā paredzēts uzcelt 2500 māju. Tomēr līdz pašai būvniecībai vēl tāls ceļš ejams, jo projekts vēl nav saņēmis visas vajadzīgās atļaujas un apstiprinājumus. Efratas apmetnes padome gaidīs, kad Knesets apstiprinās jauno valdību, un tikai tad vērsīsies ar lūgumu par projekta turpināšanu, raksta avīze "Haaretz".

Ja parlaments premjerministra amatā apstiprinās kareivīgo labējā spārna politiķi Benjaminu Netanjahu, sagaidāms, ka viņa valdība būs atsaucīgāka pret okupēto teritoriju kolonistu interesēm nekā līdzšinējais Ehuda Olmerta vadītais centriski labējais ministru kabinets.

Efratā ir 9000 iedzīvotāju. Tā ietilpst Gušetzionā - vienā no lielākajām Rietumkrasta kolonistu apmetņu grupām, kuru Izraēla vēlas paturēt savā kontrolē arī pēc palestīniešu valsts izveidošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!