Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Turpinoties kopš 2014. gada Gazas kara smagākajām cīņām starp Izraēlas Aizsardzības spēkiem (IDF) un Gazas joslu kontrolējošiem kaujiniekiem, Izraēlas armija paziņojusi par grupējuma "Hamas" tuneļu iznīcināšanu 100 kilometru garumā, vēsta portāls "Haarezt".

Tāds tuneļu kopgarums iznīcināts nedēļas laikā kopš 10. maijā sākās pašreizējā konfrontācija, palestīnešu kaujiniekiem raidot raķetes pa Izraēlu, bet Izraēlai atbildot ar gaisa triecieniem pa mērķiem "Hamas" kontrolētajā palestīniešu teritorijā Gazas joslā.

Tuneļu iznīcināšana būtiski ietekmē "Hamas" efektivitāti un vadību, norāda IDF. Kaujinieki baidās iet tuneļos un dara to negribīgi, apgalvo armija.

Pirmdienas pēcpusdienā Izraēlas gaisa triecienā nogalināts palestīniešu grupējuma "Islāma džihāds" augsta ranga komandieris Hasams abu Harbids, atsaucoties uz IDF, vēsta portāls "The Jerusalem Post".

Abu Harbids "Islāma džihādu" vadījis kopš 2019. gada, kad IDF nogalināja viņa priekšteci Baku abu el-Attu. Pēc Harbida nogalināšanas sekojušas raķešu zalves no Gazas joslas pa Izraēlas teritoriju, tostarp Aškelonu un Bērševu.

Kopš konflikta sākuma Gazas joslā dzīvību zaudējuši aptuveni 200 cilvēki, bet Izraēlā 10, ziņo "Haaretz".

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien pauda atbalstu Izraēlai un tās tiesībā aizsargāt sevi, tomēr aicinot abas puses pārtraukt vardarbību.

Nesaistīti, noraidot pārmetumus, ka Izraēlas spēkiem, veicot uzlidojumus, nerūp civiliedzīvotāju bojāeja, IDF publicējuši video, kurā pilots atceļ uzbrukumu, jo mērķa tuvumā pamanīti bērni.

Jau vēstīts, ka svētdien Gazā aizvadīta pēdējās nedēļas eskalācijā asiņainākā diena.

"Hamas" Izraēlas apšaudi ar raķetēm sāka pirmdien, 10. maijā, reaģējot uz policijas un palestīniešu sadursmēm pie Aksas mošejas Jeruzalemē, kas ir arī ebreju svētvieta – Tempļa kalns.

Sadursmes veicināja mēnesi ilgā spriedze saistība ar palestīniešu izlikšanu kāda Austrumjeruzalemes rajonā par labu ebreju kolonistiem. Pirmdien Izraēlas Augstākajai tiesai bija paredzēts noturēt sēdi par vairāk nekā 70 cilvēku apelāciju šajā lietā, taču vardarbības dēļ tiesa ir atlikta.

Spriedze pieaugusi kopš musulmaņu svētā mēneša Ramadāna sākuma aprīļa vidū. Ramadāna sākumā izcēlās sadursmes, palestīniešiem protestējot pret policijas barjerām pie Damaskas vārtiem, kas traucēja pulcēšanos.

Palestīniešu dusmas vēl vairāk uzbangoja ebreju ultranacionālistu gājiens šajā apkārtnē. Savukārt gājienu izprovocēja sociālajos medijos publicēti video ar palestīniešu uzbrukumiem ultraortodoksāklajiem ebrejiem. Savukārt ebreju nacionālisti rīkoja atriebības uzbrukumus.

Austrumjeruzaleme ir viens no Izraēlas un palestīniešu konflikta centrālajiem punktiem – abas puses to uzskata par savu. Izraēla Austrumjeruzalemi anektēja 1980. gadā un uzskata visu Jeruzalemi par savu galvaspilsētu. Palestīnieši Austrumjeruzalemi redz kā savas nākotnes neatkarīgās valsts galvaspilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!