Foto: stock.xchng

Izraēla izspiegojusi Irānas kodolsarunas ar ASV un citām pasaules lielvarām, atsaucoties uz amatpersonām, otrdien ziņo laikraksts "The Wall Street Journal".

Laikraksts vēsta, ka spiegošanas mērķis bijis uzzināt sarunu saturu, lai palīdzētu Izraēlai apstrīdēt topošās vienošanās nosacījumus.

Veikta sarunu noklausīšanās un iegūta informācija no slepeniem ASV dokumentiem un diplomātiskajiem kontaktiem un informatoriem Eiropā, "The Wall Street Journal" atklājušas amatpersonas.

Laikraksts norāda, ka Balto namu saniknojis ne tik daudz pats spiegošanas fakts, bet tas, ka Izraēla dalījusies šajā informācijā ar ASV likumdevējiem, lai gūtu atbalstu saviem centieniem ierobežot Irānas kodolprogrammu.

Daudzi ASV republikāņi ir noskaņoti pret topošo kodolvienošanos ar Teherānu.

"Viena lieta ir, ja ASV un Izraēla viena otru izspiego. Cita lieta, ja Izraēla zog ASV noslēpumus un piespēlē tos atpakaļ ASV likumdevējiem, lai kaitētu ASV diplomātijai," kādas amatpersonas teikto citējis "The Wall Street Journal".

ASV izlūkdienesti, kas izspiego Izraēlu, atklāja tās aktivitātes, pārtverot komunikāciju starp Izraēlas amatpersonām. Tostarp tika pārtverta informācija, kas, kā uzskata ASV, varēja nākt tikai no slepenajām kodolsarunām, vēsta laikraksts.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu birojs noliedza ziņas, ka Izraēla izspiegojusi ASV un Irānas slēgtās sarunas.

"Šīs apsūdzības ir pilnīgi nepatiesas," paziņoja augsta ranga amatpersona Netanjahu birojā, kas vēlējās palikt anonīma. "Izraēlas valsts neveic spiegošanu pret ASV vai citiem Izraēlas sabiedrotajiem."

"Nepatiesās apsūdzības ir skaidri domātas stingro ASV un Izraēlas saišu graušanai", kā arī kaitēt drošībai un izlūkdienestu sadarbībai, sacīja amatpersona.

Arī Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Lībermans noraidīja "The Wall Street Journal" ziņoto.

"Šīs ziņas nav patiesas. Acīmredzami Izraēlai ir drošības intereses, ko aizstāvēt, un mums ir pašiem sava izlūkošana. Bet mēs neizspiegojam Savienotās Valstis. Šajās sarunās pietiek partneru, tostarp pašu irāņu," paziņoja ministrs.

"Mēs ieguvām savu izlūkošanas informāciju no citiem avotiem, nevis no Savienotajām Valstīm," uzsvēra Lībermans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!