Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas lidmašīnas "Il-20" notriekšanā vainojams Bašara al Asada režīms, liecina Izraēlas Aizsardzības spēku mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicētais paziņojums ar savu redzējuma par incidentu.

Paziņojumā Izraēlas Aizsardzības spēki pauda līdzjūtību par bojā gājušajiem, kas atradās uz "Il-20" klāja notriekšanas brīdī, piebilstot, ka par notikušo atbildīgs ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms. Tāpat atbildība pēc Izraēlas domām jāuzņemas arī Irānai un grupējumam "Hezbollah".

Izraēla skaidroja, ka veikusi uzbrukumus Sīrijas bruņoto spēku noliktavai, kurā atradās tādas sistēmas, kas ļautu ražot precīzus un letālus ieročus. Izraēlas Aizsardzības spēki apgalvo, ka šīs sistēmas bija plānots nogādāt "Hezbollah" grupējumam Libānā, savukārt ieročus bijis paredzēts izmantot pret Izraēlu, tādēļ Telaviva to uzskatījusi par draudu.

Izraēla paziņojusi, ka sākotnējā izmeklēšana ir ļāvusi nonākt pie sekojošiem secinājumiem:

  • pirmkārt, plaša un neprecīza Sīrijas pretgaisa aizsardzības uguns bija iemesls, kādēļ Krievijas lidmašīna tika notriekta;
  • otrkārt, "Il-20" notriekšanas brīdī, Izraēlas iznīcinātāji jau atradās Izraēlas gaisa telpā.
  • treškārt, notriektā "Il-20" lidmašīna neatradās operācijas zonā laikā, kad Izraēlas gaisa spēki īstenoja uzbrukumus pret iepriekš minēto noliktavu;
  • ceturtkārt, no Sīrijas pretgaisa aizsardzības baterijām šauts patvaļīgi, pirms tam nenoskaidrojot, vai gaisā neatrodas Krievijas lidmašīnas.

Izraēlas Aizsardzības spēku versija par notikušo ievērojami atšķiras no tās, kuru pauda Krievijas Aizsardzības ministrija. Maskava norādīja, ka Izraēlas "F-16" iznīcinātāji esot izmantojuši "Il-20" lidmašīnas kā piesegu, tādējādi iespiežot Krievijas lidaparātu ugunslīnijā, kas noveda pie tā notriekšanas. Tāpat Krievija notikušo nosauca par "provokāciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!