Kāds augsta ranga Izraēlas Ārlietu ministrijas pārstāvis trešdien kritizēja ASV aicinājumu parakstīt Kodolieroču neizplatīšanas līgumu kā "grūti saprotamu", kā iemeslu minot līguma nespēju nepieļaut, lai valstis iegūst savā rīcībā atomieročus.

"Tāpēc ir grūti saprast, kāpēc tik neatlaidīgi tiek prasīts parakstīt līgumu, kas pierādījis savu neefektivitāti, jo tas neaizkavēja tādas valstis kā Indija, Pakistāna un Ziemeļkoreja iegūt savā rīcībā kodolieročus," teica Ārlietu ministrijas pārstāvis, atbildot uz ASV valsts sekretāres palīdzes Rozas Gotemelleres mudinājumu Izraēlai, Indijai, Pakistānai un Ziemeļkorejai pievienoties šim līgumam.

"Un, ja runa ir par Irānu, jūs redzat, kāda ir šī līguma ietekme," viņš piebilda, ar to domājot Izraēlas un ASV apsūdzības, ka Irāna mēģinot iegūt atomieročus, maskējoties ar savu kodolprogrammu, ko Teherāna vienmēr noliegusi.

"Nav aptverams, ka šādos apstākļos šo līgumu var uzskatīt par tādu, kas spēj kaut ko mainīt starptautiskajā kodoljomā."

Valda uzskats, ka Izraēla ir vienīgā ar kodolieročiem bruņotā valsts Tuvajos Austrumos, kaut gan tā nekad nav nedz apstiprinājusi, nedz noliegusi, ka tās rīcībā būtu atombumba, un tās galvenā sabiedrotā valsts ASV arī līdz šim atbalstījusi šo nenoteiktības politiku.

Tomēr otrdien ASV valsts sekretāres palīdze Roza Gotemellere ANO paziņoja, ka "vispārēja Kodolieroču neizplatīšanas līguma ievērošana, arī no Indijas, Izraēlas, Pakistānas un Ziemeļkorejas puses, joprojām ir ASV pamatmērķis".

Taču Izraēlas pārstāvis pauda pārliecību, ka Gotemelleres izteikumi "pašlaik nenozīmē pārmaiņas Vašingtonas politikā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!