Izraēla un galvenie palestīniešu grupējumi, kas darbojas Gazas sektorā, mēģina vienoties par uguns pārtraukšanu, raksta ārvalstu mediji.
Sākotnēji autoritatīvajā Izraēlas interneta portālā "ynet.co.il" izskanēja ziņa, ka pamiers nedēļas nogalē jau stājies spēkā. Izraēlas spēki pārtraukuši sauszemes reidus un gaisa triecienus, kuros kopš februāra gājuši bojā vairāk nekā 120 palestīniešu.

"Pirmo reizi daudzu nedēļu laikā debesīs virs Gazas nav redzams neviens Izraēlas lidaparāts," portāls citē sava palestīniešu ziņu avota teikto.

Atsaucoties uz anonīmu ziņu sniedzēju, portāls raksta, ka puses ir nolēmušas turpināt neafišētās pārrunas par situācijas normalizēšanu Gazas sektorā.

Pārrunas notiekot ar Ēģiptes un Kataras starpniecību un to rezultātā varot atjaunoties dialogs par palestīniešu gūstā esošā izraēliešu kaprāļa atbrīvošanu, kā arī par ekonomisko sankciju mīkstināšanu.

Gazas sektora kustību "Hamas" un "Islāma džihāds" pārstāvji apstiprinājuši, ka caur starpniekiem notiek pārrunas starp Izraēlu un palestīniešu kustībām, taču uzsvēra, ka ir pāragri runāt par jebkāda veida vienošanos, ar kuru vietējie masu mediji skaidro šī brīža pieklusumu pēc pusotras nedēļas, kas aizvadītas kaujās, aviouzlidojumos un raķešu uzbrukumos.

"Mēs apstiprinām ziņas par to, ka Ēģiptes teritorijā norisinās sarunas, kurās piedalās 'Hamas' un 'Islāma džihāds'. Ir runa par pamieru, kuram vajadzētu būt abpusējam, vienlaicīgam un pilnīgam, tas nozīmē – pamieram jābūt spēkā Gazā un Jordānas upes rietumkrastā," pavēstīja "Islāma džihāda" oficiālais pārstāvis Dauds Šihabs.

Arī "Hamas" pārstāvis Ismails Raduans apstiprināja Šihaba teikto, piebilstot, ka "vēl viens mums svarīgs faktors ir tas, ka mēs nekādā gadījumā neiesaistīsimies sarunās ar izraēliešu ienaidnieku pa tiešo. Ar viņiem var veikt pārrunas tikai caur ārzemju starpniekiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!