Foto: PantherMedia/Scanpix

Izraēla gatavojas piespiest nelegālos imigrantus no Āfrikas izvēlēties doties uz kādu citu drošu valsti Āfrikā vai nonākt cietumā, paziņojusi iekšlietu ministrija.

Ministrija otrdien paskaidrojusi, ka pasākumi attieksies uz imigrantiem, kas patlaban atrodas Holotas aizturēšanas centrā un "kas iefiltrējušies Izraēlā un nevar tikt izraidīti uz savu valsti".

Holotā atrodas apmēram 2000 no 42 000 Āfrikas imigrantu, kas ieceļojuši Izraēlā.

Lielākā daļa šo cilvēku nāk no Sudānas vai Eritrejas un būtu apdraudēti, ja tiktu nosūtīti mājup.

Izraēla identificēs imigrantus, kas atbilst izvirzītajiem kritērijiem un paziņos viņiem par piedāvāto alternatīvu, kā arī izmaksās viņiem lidmašīnas biļeti un viesnīcas izdevumus šajā galamērķī. Iekšlietu ministrija atteicās nosaukt izraudzītās "trešās valstis", bet mediji un dažas labdarības iestādes norādījušas, ka tās varētu būt Ruanda un Uganda.

Iebraucēji, kuri piekritīs šai procedūrai, varēs sākt gatavoties aizbraukšanai. Tie, kuri atteiksies, stāsies tiesas priekšā, kas izlems, vai viņus jāapcietina, teikts iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Iekšlietu ministrs Gilads Erdans norādījis, ka šie pasākumi mudinās nelegālos ieceļotājus pamest Izraēlu drošā un cienījamā veidā un tas būs efektīvs veids, kā Izraēlai atgriezties pie normālas ikdienas.

Lielākā daļa Āfrikas imigrantu Izraēlā dzīvo nabadzīgajos rajonos Telavivas dienvidos, kur viņu klātbūtne izraisījusi senāko iedzīvotāju protestus.

Iekšlietu ministrija apgalvo, ka pasākumus apstiprinājis Izraēlas tieslietu ministrs un tiem jāstājas spēkā tuvākajās dienās.

Sešas vietējās un starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas vienotā paziņojumā protestējušas pret ieceri, jo uzskata to par prettiesisku.

Organizācijas skaidrojušas, ka Ruanda un Uganda nav drošas un imigrantiem, kas tur ierodas, tiek atņemta nauda un dokumenti.

Tās pieprasījušas, lai Izraēla atklāj vienošanās, ko tā noslēgusi ar šīm valstīm.

Iepriekš Izraēla piedāvāja naudu Āfrikas migrantiem, lai viņi pamestu ebreju valsti.

Iekšlietu ministrija vēstīja, ka pērn 1500 migranti labprātīgi pametuši Izraēlu un devušies uz kādu trešo valsti, bet 7000 atgriezušies savā dzimtenē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!