Foto: EPA/Scanpix/LETA

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņojis, ka netiks atjaunots starptautiskās novērotāju misijas mandāts okupēto Rietumkrasta teritoriju lielākajā pilsētā Hebronā, faktiski apturot misijas darbību.

Pagaidu starptautiskā klātbūtne Hebronā (TIPH) šajā pilsētā tika izveidota pēc 1994.gadā notikušā palestīniešu slaktiņa. Netanjahu misiju apsūdzēja neobjektivitātē.

"Mēs neļausim, ka starptautiskie spēki strādā pret mums," teikts Netanjahu biroja tviterī publicētajā paziņojumā.

Premjers nekonkretizēja, kāpēc viņš nolēmis neatjaunot misijas mandātu, kas kopš tās izveidošanas ticis atjaunots ik pēc sešiem mēnešiem.

Norvēģijas vadītajā komandā ir 64 novērotāji, kuru uzdevums ir sekmēt drošības sajūtu Hebronā dzīvojošajiem palestīniešiem. Misija tika izveidota pēc tam, kad izraēliešu kolonists nogalināja 29 palestīniešu dievlūdzējus. Novērotāji veic patrulēšanu un dokumentē tiesību pārkāpumus. Tiesa gan, iejaukties viņi nedrīkst.

Misija par saviem atzinumiem informē dalībvalstis Itāliju, Norvēģiju, Zviedriju, Šveici un Turciju, kā arī Izraēlas un palestīniešu varasiestādes.

Hebrona ir reliģiski nozīmīga kā musulmaņiem, tā jūdaistiem, un tā izraēliešu un palestīniešu konfliktā ir viens no spriedzes punktiem. Hebronā dzīvo aptuveni 200 000 palestīniešu un 600 armijas apsargātu ebreju kolonistu.

Izraēliešu kolonistu apmetnes atbilstoši starptautiskajām tiesībām ir nelegālas, un tās kļuvušas par klupšanas akmeni miera procesā ar palestīniešiem. Tās izveidotas uz zemes, ko palestīnieši uzskata par daļu no savas nākotnes valsts teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!