Foto: EPA/LETA
Izraēlas armijas kuģis aizšķērsojis ceļu uz Gazu kārtējam Lībijas humānas palīdzības kravas kuģim "Amalthea", paziņojis Lībijas labdarības Kadaffi fonds, vēsta "Ria Novosti".

Kravas kuģa kapteinis nolēma doties uz Ēģipti, jo galamērķi sasniegt nav iespējams.

Kuģi nofraktējis Kadaffi fonds. Sestdien tas no Grieķijas krastiem zem Moldovas karoga devies ar palīdzības kravu uz Gazu. Taču Izraēla uzreiz paziņojusi, ka neļaus kuģim sasniegt mērķi.

Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks mēģinājumu sasniegt Gazas sektoru novērtējis kā "paviršu provokāciju". Viņš ieteicis akcijas rīkotājiem mainīt kuģa kursu un Izraēlas militāro kuģu pavadībā doties uz Izraēlas ostu vai uz Ēģipti.

"Mēs varēsim nogādāt humānās palīdzības kravu Gazas sektorā pēc tam, kad kuģis būs izkrauts un pārbaudīts mūsu ostā, bet mēs nepieļausim, ka Gazas sektorā piegādā ieročus vai jebkuras citas kravas, kas var kalpot militārajiem mērķiem," paziņojis ministrs.

Jau ziņots, ka Izraēla iepriekš pārtvēra palestīniešu atbalsta kustības organizēto "Brīvības flotili" ar Gazas joslai paredzētu palīdzības kravu. Vairāki kuteri uz Gazas joslu veda simtiem cilvēktiesību aizstāvju un 10 000 tonnu humānās palīdzības un būvmateriālu.
Kad, pretēji Izraēlas spēku prasībai apstāties, flotile turpināja ceļu, izraēliešu specvienības uzkāpa uz viena no kuteriem, kas piederēja Turcijai. Kā apgalvo Izraēla, uz karavīriem tika atklāta uguns un pielietoti aukstie ieroči, tāpēc tie atklāja pretuguni uz kutera ekipāžu un pasažieriem.

Rezultātā tika nogalināti vismaz deviņi turku aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!