Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas varas iestādes svētdien sākušas izdot deportācijas pavēstes patvēruma meklētājiem no Āfrikas valstīm, brīdinot, ka viņiem divu mēnešu laikā jāatstāj Izraēla vai arī jārēķinās ar ieslodzījumu, paziņojusi Iekšlietu ministrijas pārstāve.

Izraēlas valdības plāns paredz deportēt aptuveni 38 000 cilvēkus, galvenokārt patvēruma meklētājus no Sudānas un Eritrejas, bet neattiecas nedz uz sievietēm un bērniem, nedz vīriešiem, kuru apgādībā ir bērni.

Šo plānu kritizējuši gan starptautiskie cilvēktiesību aizstāvības grupējumi, gan Izraēlas nevalstiskās organizācijas, norādot, ka tas pārkāpj starptautiskās tiesības. Izraēlas valdība patvēruma meklētājus uzskata par ekonomiskajiem imigrantiem.

Tie patvēruma meklētāji, kuri izlems paši doties projām no Izraēlas, saskaņā ar šo plānu saņems 3500 dolāru un lidmašīnas biļeti uz kādu valsti, kas nav noteikta.

No aprīļa izmaksājamā summa pakāpeniski samazināsies, un tiem patvēruma meklētājiem, kuri nebūs aizbraukuši, draudēs ieslodzījums. Tomēr daudzi no viņiem neslēpj, ka labāk izvēlētos cietumu nekā atgriešanos Āfrikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!