Izraēla noraidīja Eiropas Komisijas (EK) izteiktās apsūdzības par palestīniešu ekonomikas "žņaugšanu" ar ebreju apmetnēm Jordānas upes Rietumkrastā, trešdien vēsta "RIA Novosti".

Izraēla arī izsaukusi paskaidrojumiem Eiropas Savienības sūtni.

Izraēlas neapmierinātību izraisīja pirmdien publicētais EK ziņojums par situāciju Rietumkrastā un Gazas sektorā. Tajā norādīts, ka ebreju apmetnes un drošības pasākumi, kurus okupētajās teritorijās praktizē Izraēla, palielina palestīniešu atkarību no donorvalstu palīdzības, kas ir papildus slogs Eiropas nodokļu maksātājiem.

Izraēlas Ārlietu ministrijas savukārt apsūdzēja EK, kura ir "pilnvarota pildīt tīri tehniskas funkcijas, kas saistītas ar palīdzības sadali", mandāta pārsniegšanā un nosauca ziņojuma secinājumus par "pilnīgi nepamatotiem".

121 ebreju apmetnē Rietumkrastā dzīvo ap 300 000 izraēliešu. Izraēla sola necelt jaunas apmetnes, taču atsakās izbeigt būvniecību jau esošajās, atsaucoties uz iedzīvotāju demogrāfiskās attīstības vajadzībām.

Savukārt stingrus drošības pasākumus reģionā Izraēla pamato ar nepārtrauktu palestīniešu teroristisko grupējumu aktivitāti.

Eiropas Savienība tiek uzskatīta par lielāko palestīniešu administrācijas donoru. Šogad Eiropas palīdzības apjoms pārsniedza 200 miljonus eiro (140,5 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!