Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons svētdien brīdinājis, ka vērsīs pret palestīniešiem "tik lielu militāru spēku, cik būs nepieciešams". "Mēs laidīsim darbā visu, kas nepieciešams, lai aizsargātu Izraēlas pilsoņus," intervijā avīzei "Yedioth Ahronoth" sacījis Šarons.
Izraēlas premjerministrs šajās dienās gan pašā Izraēlā, gan ārvalstīs tiek asi nosodīts par to, ka atbildēdams uz palestīniešu pašnāvnieka rīkotu terora aktu, raidījis pret palestīniešu teritorijām kara aviāciju.

Piektdien kustības "Hamas" kaujinieka rīkotā sprādzienā Netanjas pilsētā gāja bojā seši cilvēki, ieskaitot pašu spridzinātāju, bet dažas stundas vēlāk Izraēlas kaujas lidmašīnas F-16 deva triecienus palestīniešu drošības bāzēm Rietumkrastā un Gazas joslā, nogalinot vismaz 12 palestīniešu policistus un faktiski aizsākot jaunu līmeni pušu konfrontācijā. Triecieni turpinājās arī sestdien.

"Yedioth Ahronoth", tāpat kā citi Izraēlas laikraksti, lēmumu raidīt pret palestīniešiem Amerikas Savienotajās Valstīs būvētos F-16 pirmo reizi kopš Tuvo Austrumu kara 1967.gadā nosaukusi par "bezjēdzīgu un muļķīgu".

Avīze piemin Izraēlas aizsardzības ministra Benjamina Beneliazera izteikumu, ka viņam neesot bijis "nekāda prieka rīkot šādas bombardēšanas operācijas". "Tad kāpēc gan jūs to darījāt - lai izvingrinātu muskuļus?" vaicā laikraksts.

"Moderno bruņojuma tehnoloģiju jomā pastāv apzīmējums "atjautīgās bumbas", turpretī šīs bumbas, kas tika nomestas uz Nablusu un Ramallāhu bija tik muļķīgas, cik vien iespējams," secina "Yedioth Ahronoth". "Vai tiešām kāds uzskata, ka, nosūtot uz Rietumkrastu divus F-16, varētu apturēt palestīniešu teroristus un tos, kuri viņus sūta?"

Arī avīzes "Ma'ariv" politiskajā komentārā aviācijas triecieni atzīti par "rupju politisku un stratēģisku kļūdu".

Savukārt Ariels Šarons apspriedē ar savu drošības kabinetu uzsvēris, ka Izraēlu gaida "ilga kampaņa, kas prasīs pacietību un neatlaidību" un veltījis īpašus pateicības vārdus gaisa kara spēkiem.

Palestīniešu pašpārvaldes vadība šo Izraēlas rīcību vērtējusi kā "nopietnu konflikta eskalāciju" un aicinājusi starptautisko kopienu un Amerikas Savienotās Valstis nekavējoties iejaukties.

Arābu valstu ārlietu ministri, kas sestdien tikās Ēģiptē, ierosināja apturēt jebkādus politiskos kontaktus ar Izraēlu, iekams tā nepārtrauks lietot militāru spēku pret palestīniešiem. Tomēr viņi neaicināja pārtraukt diplomātiskās attiecības.

Izraēlas ārlietu ministrs Šimons Peress, kas svētdien sāka vizīti Krievijā, izteicis nožēlu par savu arābu kolēģu nostāju, paziņodams, ka viss, kas Tuvo Austrumu konflikta risināšanā līdz šim panākts, ir panākts pie sarunu galda.

ASV valsts sekretārs Kolins Pauels aicinājis visu reģiona valstu līderus "darīt visu, kas viņu spēkos, lai apturētu vardarbību".

ANO ģenerālsekretārs nosaucis sprādzienu Netanjā par satriecošu, bet vienlaikus uzsvēris, ka Izraēlas atbildes reakcija bijusi nesamērojami asa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!