Foto: F64
Izraēlā turpmāk minimālais sods personām, kas citiem cilvēkiem uzbrūk, metot ar akmeņiem, būs trīs gadi cietumā, veicot atbilstošus likuma grozījumus, nolēmuši Kneseta deputāti.

Likums tika pieņemts, 57 deputātiem balsojot "par", bet 17 "pret".

Premjerministrs Benjamins Netanjahu vēl septembrī pieteica "karu" akmeņu metējiem.

Netanjahu apsolīja stingrāku likumu ieviešanu pēc tam, kad dzīvību bija zaudējis kāds 65 gadus vecs izraēlietis, kurš zaudējis kontroli pār savu automašīnu. Atbilstoši policijas skaidrojumam negadījums Austrumjeruzalemē noticis palestīniešu akmeņu sviešanas rezultātā.

Kopš šī incidenta gadījumu skaits, kad palestīniešu protestētāji uzbrukumos pret izraēliešu drošības spēku pārstāvjiem un civilistiem liek lietā akmeņus, kļuvis lielāks.

Atbilstoši jaunajam likumam tiesneši varēs piespriest nosacītus sodus akmeņu metējiem tikai ārkārtas apstākļos. Akmeņi arī iekļauti krimināllikuma "kaitīgo rīku" sarakstā.

Kā visiem notiesātajiem, tā arī nepilngadīgo notiesāto vecākiem uz ieslodzījumu laiku būs atcelti sociālie pabalsti.

Likums pieņemts, lai atturētu no akmeņu mešanas, ko labējā spārna deputāts Nisans Slomjanskis raksturoja kā "slepkavības mēģinājumu".

"Minimālais sods ir nepieciešams, lai radītu iebiedēšanas līdzekli un izskaustu pieņēmumu, ka "tas ir tikai akmens"," sacīja reliģiozo ebreju partijas deputāts.

Izraēlas arābu Apvienotā saraksta deputāts Džamals Zahalka kritizēja likumu, sakot, ka tādējādi tikai tiks pielieta eļļa ugunī.

"Uguni nevar apslāpēt ar benzīnu, un šis likums ir benzīna liešana ugunī," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!