Foto: AFP/Scanpix/LETA
Izraēlā otrdien ar klusuma brīdi tika pieminēti sešu miljonu ebreju nogalināšana holokaustā.

Divas minūtes visā valstī skanēja trauksmes sirēnas. Automašīnas un kājāmgājēji apstājās, izraēlieši nolieca galvas, pieminot tos, kurus Otrā pasaules kara laikā sistēmiski nogalināja nacistiskā Vācija un tās kolaboranti.

Piemiņas dienā pasākumi notiek arī skolās un kopienu centros. Restorāniem un kafejnīcām ir aizvērti slēģi, savukārt televīzijas un radio stacijas atskaņo programmas par holokausta tēmu.

Holokaustā tika nogalināta trešdaļa pasaules ebreju. Pēc tam 1948.gadā tika dibināta Izraēla, un simtiem tūkstoši holokaustā izdzīvojušo aizbēga uz ebreju valsti.

Oficiāli piemiņas pasākumi sākās pirmdienas vakarā ar ceremoniju Holokausta piemiņas centra "Jad Vašem" Jeruzalemē, kur sešu miljonu nogalināto ebreju piemiņai lāpas iededza seši holokaustā izdzīvojušie, arī viens no Varšavas geto sacelšanās laikā izdzīvojušajiem.

Izraēlas prezidents Ichaks Hercogs aicināja valsti būt vienotai pēc tam, kad valsti mēnešiem ilgi šķēluši protesti pret premjerministra Benjamina Netanjahu plānoto tieslietu sistēmas reformu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!