Izraēla ir pieņēmusi ASV priekšlikumu pakļaut zināmus Jeruzālemes austrumdaļas arābu rajonus kopīgai Izraēlas un Palestīnas suverenitātei, piektdien pa radio paziņoja Izraēlas ministrs bez portfeļa Mihaels Melhiors.
Kontrole pār Jeruzālemi ir galvenais klupšanas akmens Tuvo Austrumu miera sarunās Kempdeividā. Izraēla ir pasludinājusi Jeruzālemi par savu "mūžīgo un nedalāmo" galvaspilsētu, bet palestīnieši vēlas, lai viņu septembrī proklamējamās valsts galvaspilsēta būtu arābu apdzīvotā Austrumjeruzāleme.

Izraēlas premjers Ehuds Baraks ir piekritis Palestīnas pašpārvaldes "stiprākām administratīvām pilnvarām ar dažām suverenitātes pazīmēm" zināmos pilsētas rajonos, sacīja ministrs.

Tomēr Melhiors uzsvēra, ka kopīgā suverenitāte neattieksies uz vecpilsētu, kur atrodas kristiešu, ebreju un musulmaņu svētvietas.

Melhiors sacīja, ka Izraēla varētu pievienot Jeruzālemes teritorijai vairākas Jordānas rietumkrasta ebreju apmetnes pilsētas nomalē, un tādā gadījumā kompromisa plāns "neapdraud Izraēlas suverenitāti" Austrumjeruzālemē un pat to stiprina.

Izraēla 1967.gadā okupēja un vēlāk anektēja arābu apdzīvoto Jeruzālemes austrumdaļu, pasludinot to par savas galvaspilsētas daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!