Foto: Reuters/Scanpix/LETA

No ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) Kanaveralas zemesraga kosmodroma Floridā piektdien plānots palaist kosmosā Izraēlas kosmosa zondi, kuras galamērķis ir Mēness.

Ja misija būs veiksmīga, Izraēla kļūs par ceturto valsti, kas nosēdinājusi kosmosa zondi uz Mēness pēc ASV, bijušās Padomju Savienības un Ķīnas.

Izraēlai šī ir pirmā Mēness misija. Pie tās astoņus gadus strādājusi bezpeļņas organizācija "SpaceIL" un Izraēlas valsts uzņēmums "Israel Aerospace Industries".

Plānots, ka nelielo kosmosa zondi "Beresheet" kosmosā nogādās ASV privātās kosmisko lidojumu kompānijas "SpaceX" raķete "Falcon 9".

Bezpilota kosmosa zondē atradīsies laika kapsula ar simtiem digitālo dokumentu, tostarp ebreju Bībeles kanoni, informācija par "SpaceIL" un Izraēlas nacionālajiem simboliem.

Kosmosa zonde sver 585 kilogramus un tā ir 1,5 metrus augsta. Plānots, ka tā nolaidīsies uz Mēness 11. aprīlī.

Misijas izmaksas, kas aplēstas uz aptuveni 100 miljoniem dolāru, galvenokārt seguši privātie ziedotāji.

Nolaišanās laikā kosmosa zonde uzņems fotogrāfijas un video, kā arī veiks Mēness magnētiskā lauka mērījumus. Zinātniskie pētījumi tiek veikti sadarbībā ar Veismana Zinātnes institūtu. Iegūtie dati tiks pārraidīti arī NASA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!