Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aptuveni 100 000 cilvēku sestdien Telavivā protestēja pret Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu jaunās valdības plānotajām tiesu sistēmas reformām, kas, kā uzskata Netanjahu oponenti, apdraud valsts demokrātiskos pamatus.

Arī pagājušajā nedēļā pret jaunās valdības plāniem protestēja desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Valdība apgalvo, ka varas nelīdzsvarotība ir devusi tiesnešiem un valdības juridiskajiem konsultantiem pārāk lielu ietekmi pār likumdošanu un pārvaldību. Netanjahu, kura jaunā valdība ir labējākā valsts vēsturē, ir apņēmies turpināt reformas, neskatoties uz pretestību.

Viens no pretrunīgāk vērtētajiem ierosinājumiem ir klauzula, kas dos Izraēlas parlamentam Knesetam pilnvaras atcelt Augstākās tiesas spriedumus, kas noraida Kneseta pieņemtos likumprojektus. Tādā veidā parlamenta vairākums varēs panākt tādu likumprojektu pieņemšanu, kurus tiesa atzinusi par antikonstitucionāliem.

Plānots arī reformēt tiesnešu atlases komisiju, iesaistot tajā divus pārstāvjus, kurus izvēlējies tieslietu ministrs, nevis valsts juristu asociācija.

Protestētāju plakāti Telavivā vēstīja – "Mūsu bērni nedzīvos diktatūrā" un "Izraēla, mums ir problēma".

"Šis ir protests, lai aizstāvētu valsti," sacīja bijušais premjerministrs Jairs Lapids, kurš ir stingri kritizējis reformu plānus, apsūdzot Netanjahu jauno valdību mēģinājumā izjaukt Izraēlas demokrātiskās struktūras.

"Cilvēki šodien ir sanākuši šeit, lai aizsargātu demokrātiju," piebilda Lapids, pievienojoties protestētājiem.

"Visas paaudzes ir norūpējušās. Tas nav joks. Šī ir pilnīga demokrātijas pārdefinēšana," sacīja kāds cits protestētājs.

Protesti sestdien notika arī Jeruzalemē, Haifā un Beerševā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!