Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas ģenerālprokurors devis rīkojumu sākt kriminālizmeklēšanu par zemūdeņu iepirkumu no Vācijas, otrdien paziņojusi Tieslietu ministrija.

Mediji jau iepriekš ziņoja, ka zemūdeņu iepirkumā no Vācijas iesaistīts Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu brālēns un advokāts, tādēļ premjers, iespējams, nonācis interešu konfliktā.

Lēmums par kriminālizmeklēšanas sākšanu pieņems balstoties uz policijas izmeklēšanā pēdējos mēnešos iegūto informāciju, kas norāda uz iespējamo korupciju, atklāja ministrija.

Izmeklēšana būs vērsta pret vairākiem aizdomās turamajiem, teikts ministrijas paziņojumā, kurā konkrēti vārdi nav nosaukti.

Toties ministrija uzsvēra, ka Netanjahu pašreiz netiek uzskatīts par aizdomās turamo.

Lietas kodolu veido jautājums, vai Netanjahu zināja, ka viņa personiskais advokāts Dāvids Šimrons ir saistīts ar Vācijas koncernu "Thyssenkrupp", kas ražo zemūdenes.

Netanjahu esot atbalstījis šo darījumu, kaut pret to iebildušas Izraēlas militārpersonas.

Izraēlas ģenerālprokurors Avihajs Mandelblits novembrī deva rīkojumu veikt sākotnējo izmeklēšanu par zemūdeņu darījumu, norādot, ka saņēmis jaunu informāciju.

Netanjahu, pret kuru tiek veikta vēl viena cita izmeklēšana par iespējamo korupciju, paziņojis, ka zemūdeņu darījumā viņa vienīgā interese bijusi valsts drošības stiprināšana.

Izraēlas valdība 26.oktobrī apstiprināja vienošanos par trīs jaunu zemūdeņu iegādi no Vācijas.

Izraēlas armijai pašreiz ir piecas vācu zemūdenes, kuru iegādi daļēji finansējuši Vācijas nodokļu maksātāji. Šogad floti plānots palielināt līdz sešām zemūdenēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!