Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas divus gadus ilgstošā konflikta gaitā viena no karojošajām pusēm - vai nu nemiernieki, vai Damaskas režīms - ir pielietojusi ķīmiskos ieročus, trešdien sacīja Izraēlas izlūkošanas ministrs Juvals Šteinics.

"Ir skaidrs, ka vai nu nemiernieki, vai valdība ir lietojusi ķīmiskos ieročus," runājot Izraēlas armijas radio, sacīja ministrs. "Mūs tas ļoti satrauc, un mums ar steigu šajā lietā ir jārīkojas."

Pirmo reizi kopš nemieru aizsākšanās 2011.gada martā Sīrijas valdība un nemiernieki otrdien apsūdzēja viens otru ķīmisko ieroču izmantošanā.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotie Krievija un Irāna paziņoja, ka ir saņēmuši informāciju, kas pierāda, ka nemiernieki kaujās Alepo provincē ir izmantojuši ķīmiskos ieročus. Atbilstoši oficiālajiem datiem šajās kaujās dzīvību zaudējis 31 cilvēks.

Savukārt ASV, kas konfliktā atbalsta nemierniekus, apsūdzības atzina par nepamatotām un no jauna brīdināja Damasku, ka ķīmisko ieroču izmantošana ir nepieļaujama.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta. ANO lēš, ka konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku, bet bēgļu gaitās no nemieru pārņemtās valsts jau devies miljons cilvēku.

Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!