Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas parlaments pirmdienas vakarā pieņēmis likumu, kas paredz iesaldēt naudas pārskaitījumus palestīniešu pašpārvaldei, šādi sodot to par finansiālu palīdzību to personu ģimenēm, kas ieslodzītas par uzbrukumiem izraēliešiem.

Jaunais likums dod Izraēlas valdībai tiesības aizturēt naudas summu, kas atbilst ieslodzītajiem un to ģimenēm izmaksātajām summām.

Izraēla katru mēnesi pārskaita palestīniešu pašpārvaldei aptuveni 127 miljonus dolāru (109 miljonus eiro), kas tiek iekasēti kā muitas nodeva par precēm, kas caur Izraēlas ostām tiek vestas uz palestīniešu teritorijām.

Šāda maksājumu kārtība paredzēta 1994. gada Parīzes protokolos.

Izraēlas likumdevēji aprēķinājuši, ka palestīniešu pašpārvalde ieslodzītajiem un to ģimenēm gadā izmaksā aptuveni 330 miljonus dolāru (284 miljonus eiro) jeb aptuveni 7% no sava budžeta.

Izraēla arī agrāk ir aizturējusi palestīniešiem paredzētos maksājumus, šādi viņus sodot par diplomātiskiem vai politiskiem soļiem, kurus tā uzskata par kaitīgiem.

Izraēla apgalvo, ka maksājumi to personu ģimenēm, kas ieslodzītas par drošības pārkāpumiem vai kuras uzbrukumu laikā nogalinājuši Izraēlas drošības spēki, iedrošina palestīniešus uz tālāku vardarbību.

Daudzi palestīnieši uzskata ieslodzītos un tos, kuri nogalināti, veicot uzbrukumu, par mocekļiem cīņā pret Izraēlas okupāciju.

Izraēlas aizsardzības ministrs Avigdors Lībermans atzinīgi novērtēja jaunā likuma pieņemšanu.

"Katrs šekelis, ko [palestīniešu pašpārvaldes prezidents] Mahmuds Abass izmaksās teroristiem un slepkavām, tiks automātiski atvilkts no Palestīniešu pašpārvaldes budžeta," norādīja Lībermans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!