Foto: AFP/Scanpix

Izraēla pirmdien solīja boikotēt nule apstiprināto jauno palestīniešu pašpārvaldes vienotības valdību un mudināja starptautisko sabiedrību sekot tās piemēram.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass "pateica jā terorismam un nē mieram," paziņoja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. "Izraēla neiesaistīsies sarunās ar tādu palestīniešu valdību, kas paļaujas uz "Hamas" - teroristisku organizāciju, kura aicina uz iznīcību."

Tādēļ Izraēlas valdība pilnvaro Netanjahu noteikt palestīniešu pašpārvaldei papildu sankcijas, teikts Netanjahu biroja izplatītajā paziņojumā.

Ziņots, ka Abass pirmdien pieņēma jaunās palestīniešu vienotības valdības ministru zvērestus.

Zvērestu nodošanas ceremonija notika Abasa oficiālajā mītnē Rāmallā.

23.aprīlī "Fatah" un islāmistu kustības "Hamas" līderi parakstīja vienošanos par palestīniešu iekšējās sašķeltības pārvarēšanu un nacionālās vienotības valdības izveidošanu piecu nedēļu laikā.

Tehniskajai valdībai būs specifiska misija sagatavot vispārējās vēlēšanas, kurām būtu jānotiek sešu mēnešu laikā.

Jaunajā valdībā būs 17 ministri, tostarp pieci no Gazas. Kabinetu vadīs Rami Hamdalla, kurš ieņems arī iekšlietu ministra amatu.

Pēdējās domstarpības par jaunās valdības sastāvu tika atrisinātas vien pāris minūtes pirms zvērestu nodošanas.

"Hamas" pieprasīja, lai tās ziņā tiek atstāts lēmums par ieslodzījumu lietu ministra amata likvidēšanu.

Mirkli pirms ceremonijas sākuma "Hamas" amatpersonas paziņoja, ka domstarpības izdevies atrisināt, bet kāda veida kompromiss panākts, neatklāja.

"Šodien ar nacionālās vienotības valdības izveidošanu mēs pasludinām beigas palestīniešu sašķeltībai, kas ļoti kaitējusi mūsu nacionālajai lietai," pēc ceremonijas paziņoja Abass.

Arī kustība "Hamas" paudusi gandarījumu par jaunā kabineta izveidošanu.

"Mēs apsveicam nacionālo vienotības valdību, kas pārstāv visu palestīniešu tautu," ziņu aģentūrai AFP norādīja "Hamas" preses pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!