Izraēlas armija svētdien turpināja Dženinas bēgļu apmetnes bombardēšanu un iebruka vēl vienā ciematā netālu no Ramallahas, dažas stundas pēc tam, kad Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons solīja izbeigt ofensīvu, "tik ātri, cik iespējams".
Dženinas apmetne tiek apšaudīta gan no "Apache" helikopteriem, gan arī ar raķetēm un tanku šāviņiem, ziņo CNN reportiere notikumu vietā.

Izraēlas armija paziņoja, ka tās mērķis ir palestīniešu kaujinieki, kas patvērušies apmetnē. Apmetnes iedzīvotāji informēja, ka apmetnē starp palestīniešu kaujiniekiem un Izraēlas kareivjiem notiek niknas cīņas.

Dženinas pilsētā un apkārtnē cīņas notiek jau trešo dienu. Palestīniešu informācijas ministrs Jasers Abeds Rabbo sacīja, ka Dženinā nogalināti aptuveni 30 palestīnieši, savukārt Izraēlas armija informēja, ka kaujās krituši trīs izraēliešu kareivji.

Beitrimas ciematā netālu no Ramallahas Izraēlas spēki pārmeklē mājas un apcietinot aizdomās turētos.

Gazas dienvidos Izraēlas spēki nošāvuši divus palestīniešus, kas mēģinājuši ielavīties Moragas ebreju apmetnē. Pie nogalinātajiem palestīniešiem atrastas sprāgstvielas.

Pēc svētdienas iknedēļas Izraēlas drošības kabineta tikšanās, Šarons nolasīja iepriekš sagatavotu uzrunu, iebrukumu Jordānas upes rietumkrastā raksturojot kā "izšķirošo", lai Izraēla varētu dzīvot mierā.

Telefona sarunā ar ASV prezidentu Džordžu Bušu, Šarons sestdien piekrita izbeigt ofensīvu, "cik ātri vien iespējams", sacīja augsta ranga amatpersona no Buša administrācijas. Pirms tam preses konferencē Bušs paziņoja, ka Izraēlai jāaptur iebrukums sešās palestīniešu pilsētās un "nekavējoties jāatkāpjas".

Taču svētdien Izraēlas armija sacīja, ka nav saņēmusi nekādu rīkojumu no valdības par operācijas izbeigšanu.

Izraēlas parlamenta arābu deputāts Azmi Bušara norādīja, ka Bušs ļoti viegli varētu izbeigt šo iebrukumu.

"Viņš to varētu izdarīt ar vienu telefona zvanu Šaronam, (...) viņam to Šaronam vajadzētu pateikt bez neskaidrībām, (...) "Pārtrauc to un glāb Dženinas bēgļu apmetnes iedzīvotājus," sacīja Bišara, piebilstot, ka Bušs devis Šaronam četras līdz piecas dienas iesāktā pabeigšanai.

"Palestīnieši ir ne tikai neapmierināti, bet viņi ir šokēti, kā [Bušs] spēlējas ar vārdiem. Tas nav piemēroti prezidentam vai lielvarai vienreiz teikt nekavējoties", un nākošreiz jau "cik ātri vien iespējams," piezīmēja Bišara.

Izraēlas amatpersonas apgalvo, ka iebrukuma mērķis ir iznīcināt kaujinieku spēju uzbrukt Izraēlas civiliedzīvotājiem, atņemot kaujiniekiem ieročus un iznīcinot bumbu ražotnes.

ASV valsts sekretārs Kolins Pauels svētdien dosies ceļā uz Tuvajiem Austrumiem, lai mēģinātu panākt pamieru starp abām pusēm. Kaut arī viņam nav stingi plāni tikties ar palestīniešu prezidentu Jasiru Arafatu, šādu iespēju Pauels nav izslēdzis.

Tajā pašā laikā Libānas amatpersonas svētdienas rītā apcietinājušas trīs palestīniešus, kas apsūdzēti par Izraēlas okupēto teritoriju apšaudi.

Betlēmē vēl joprojām turpinās sarunas starp Izraēlas armiju un dažiem desmitiem bruņotu palestīniešu, kas kopā ar nepilniem 200 civiliedzīvotāju kopš pirmdienas patvērušies Kristus dzimšanas baznīcā, lai panāktu kaujinieku padošanos.

Baznīcas ēkās un klosteros joprojām atrodas 30 franciskāņu mūki un četras mūķenes, kā arī grieķu pareizticīgie un armēņu mūki.

Tiek ziņots, ka baznīcā ir nopietni ievainoti palestīnieši, taču viņi ir atteikušies ielaist medicīnisko palīdzību un noraidījuši piedāvājumus evakuēt ievainotos drošībā.

Palestīniešu kaujinieki ļāvuši vairākiem garīdzniekiem veselības problēmu dēļ pamest baznīcu, taču atmosfēra pie baznīcas saglabājusies saspīlēta un ielās redzami tikai Izraēlas kareivji un žurnālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!