Foto: Publicitātes foto

Ministru kabinets otrdien, 16. aprīlī, apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto informatīvo ziņojumu par Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Neskrāpē mašīnu – prasi lielāku stāvvietu", kurā ietverti risinājumi drošākai transportlīdzekļu novietošanai publiskajās autonovietnēs, portālu "Delfi" informēja VARAM.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šā gada 8. februārī lēma nevirzīt tālākai izvērtēšanai iniciatīvu par plašākām autostāvvietām pie lielveikaliem, tajā pašā laikā komisija vienojās uzdot valdībai līdz šā gada beigām piedāvāt kompleksu risinājumu drošākai transportlīdzekļu novietošanai stāvvietās.

Pēc Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) datiem, no 2017. gada līdz 2022. gadam apdrošināšanas sabiedrībām pieteikti 6442 ceļu satiksmes negadījumi tirdzniecības centru autonovietnēs. Atlīdzībās par šiem ceļu satiksmes negadījumiem apdrošināšanas sabiedrības izmaksājušas 5,09 miljonus eiro, no kuriem vidējā atlīdzība par tirdzniecības centru autonovietnēs notikušu ceļu satiksmes negadījumu bijusi 790,12 eiro, bet lielākā atlīdzība bijusi 16 561,69 eiro. Ņemot vērā, ka šie ir tikai reģistrētie ceļu satiksmes negadījumi tirdzniecības centros, ievērojams negadījumu skaits paliek nefiksēts.

VARAM sagatavotajā ziņojumā secināts, ka viena no būtiskākām problēmām, kas izraisa ceļu satiksmes negadījumus autonovietnēs ir viena vieglā automobiļa novietošanai paredzētās autostāvvietas platums, kas neatbilst mūsdienu transportlīdzekļu izmēriem. Nepietiekams autostāvvietu platums apgrūtina iebraukšanu un izbraukšanu, kā arī durvju atvēršanu. Tāpat autonovietnēs nepietiekošs ir ceļa zīmju un apzīmējumu izvietojums vai to trūkums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!