Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlai pirmajai jāsper solis, lai atrisināti krīzi ar Poliju par Otrā pasaules kara vēsturi, intervijā laikrakstam "The Jerusalem Post" pavēstījis Polijas prezidents Andžejs Duda.

"Pusei, kura sāka krīzi, tā arī jāizbeidz," norādīja Duda. "Es sagaidu draudzību un cieņu. Abās pusēs. Es ceru, ka mēs spēsim šo atrisināt pa diplomātiskiem kanāliem un ar labu gribu abās pusēs."

Duda paziņoja, ka viņš "nekad nepiekritīs paziņojumiem, ka poļi kā tauta piedalījās holokaustā vai ka Polija piedalījās holokaustā. Tas mūs pazemo un sāpina".

"Tiesa, daži cilvēki [piedalījās holokaustā]. Šajā okupētajā teritorijā bija daži cilvēki. Daži poļi. Daži cilvēki, kuri bija ļauni," sacīja Duda.

Diplomātisku krīzi attiecībās ar Poliju februārī izraisīja Izraēlas amatpersonu izteikumi par poļiem un holokaustu.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu bija spiests Varšavai viest skaidrību pats par saviem izteikumiem, kas tika saprasti kā apsūdzības poļiem, ka viņi Otrā pasaules kara laikā sadarbojušies ar nacistiem ebreju slepkavošanā.

Netanjahu skaidroja, ka ticis citēts neprecīzi, un ka viņš nav apsūdzējis visus poļus vai Polijas valsti.

Pēc tam Izraēlas ārlietu ministrs Israēls Kacs paziņoja, ka poļi ir antisemīti un daudzi no viņiem sadarbojušies ar nacistiem Otrā pasaules kara laikā.

Viņš arī citēja bijušā Izraēlas premjerministra Ichaka Šamira teikto, ka "poļi uzņem antisemītismu ar mātes pienu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!