Foto: EPA/LETA
Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks uzņēmies atbildību par "Brīvības flotiles" pārtveršanu, kas bija ceļā uz Gazas joslu ar humānās palīdzības kravu, otrdien vēsta "RIA Novosti".

Baraks kļuvis par otro Izraēlas amatpersonu pēc premjerministra Benjamina Netanjahu, kas uzstājās neatkarīgajā komisijā "Brīvības flotiles" incidenta izmeklēšanai, kurā gājuši bojā deviņi turku aktīvisti.

"Es uzņemos atbildību par visu, kas notika man padotajās struktūrās. Es uzņemos atbildību par rīkojumiem, kad doti politiskajā līmenī," paziņoja aizsardzības ministrs.

Kā vēstīts, Izraēlas premjerministrs pirmdien komisijā savukārt uzsvēra, ka Izraēlas karavīru darbības, apturot "Brīvības flotiles" kuģus, notikušas saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

Uzstājoties komisijā, Netanjahu arī paziņoja, ka Gazas palīdzības flotile ignorējusi brīdinājumus un aicinājumus, kas izskanējuši "augstākajā līmenī" vairākas dienas pirms traģiskiem notikumiem.

Jau ziņots, ka 31. maijā Izraēla pārtvērusi palestīniešu atbalsta kustības organizēto "Brīvības flotili" ar Gazas joslai paredzētu palīdzības kravu. Vairāki kuteri uz Gazas joslu veda simtiem cilvēktiesību aizstāvju un 10 000 tonnu humānās palīdzības un būvmateriālu.

Kad, pretēji Izraēlas spēku prasībai apstāties, flotile turpināja ceļu, izraēliešu specvienības uzkāpa uz viena no kuteriem, kas piederējis Turcijai. Kā apgalvo Izraēla, uz karavīriem tika atklāta uguns un pielietoti aukstie ieroči, tāpēc tie atklāja pretuguni uz kutera ekipāžu un pasažieriem.

Rezultātā tika nogalināti deviņi turku aktīvisti.

Turcija asi nosodīja notikušo, bet ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un Eiropas Savienības "ārlietu ministre" Ketrina Eštone aicināja Izraēlu izmeklēt incidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!