Foto: EPA/LETA
Izraēlas bruņoto spēku štāba priekšnieks Gabi Aškenazi otrdien solīja neļaut Libānas un Irānas palīdzības kuģiem sasniegt Gazas joslu.

"Mums ir tiesības pārbaudīt un novērst ieroču nonākšanu Gazā," viņš paziņoja. "Mēs nedrīkstam pieļaut, ka Gaza kļūst par irāņu ostu".

Jau ziņots, ka svētdien no Irānas ostas Bandarabāsas uz Gazas joslu ceļā plāno doties palīdzības kuģis, kas cer palestīniešiem nogādāt medikamentus un pārtiku.

Arī aktīvisti no Libānas cer caur Kipru doties uz Izraēlas bloķēto palestīniešu teritoriju.

"Ja no Libānas būs flotile, mēs ar to tiksim galā. Ja viņi būs miermīlīgi, mēs to izdarīsim miermīlīgi, ja ne, mēs rīkosimies tā, kā būs nepieciešams," brīdināja Aškenazi.

Kad starptautisko aktīvistu organizētās "Brīvības flotiles" seši kuģi mēģināja nogādāt Gazas joslā palīdzības kravu, tiem starptautiskajos ūdeņos 31.maijā uzbruka Izraēlas armijas karavīri. Deviņi cilvēki tika nogalināti.

Kopš šī incidenta starptautiskā sabiedrība pievērsusi pastiprinātu uzmanību jautājumam par Izraēlas īstenoto Gazas joslas blokādi.

Izraēla svētdien paziņoja, ka ļaus šajā teritorijā ievest "civilās preces", taču, piemēram, būvmateriāli joprojām nebūs pieejami, jo tos var izmantot raķešu un bunkuru celtniecībā.

Vēl pirmdien Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks atkārtoti brīdināja nedoties nesankcionētos braucienos uz Gazas joslu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!