Foto: Reuters/Scanpix

Izraēlas karavīri nav ar spēku aizturējuši kuģi „Estelle”, uz kura klāja bija palestīniešu aktīvistu atbalstītāji un Palestīnai paredzēta humanitārās palīdzības krava, sestdien vēsta „RIA Novosti”, atsaucoties uz armijas pārstāvi.

Pēc armijas pārstāves teiktā, karavīri ieņēmuši kuģa „Estelle" klāju pēc tam, kad kuģis atteicies mainīt kursu un ignorējis pa radio pārraidīto brīdinājumu. „Kareivji uzkāpa uz klāja, nepielietojot spēku," aģentūrai atzinusi armijas pārstāve.  

„Mūsu kareivji kontrolē kuģi, bet tagad tas dodas uz apskati (Izraēlas pilsētas) Ašdodas ostā," atzinusi armijas pārstāve.

Trīsmastu kuģis iet zem Somijas karoga, uz tā klāja, kā ziņo kuģošanas organizētāji, atrodas ap 30 cilvēki, tostarp, vairāku Eiropas valstu parlamentārieši. Kuģis ved grāmatas, medicīnas aprīkojumu un vairākus desmitus tonnu cementa.

Saskaņā ar līdzšinējo praksi, izraēlieši pēc apskates kravu pārsūta uz Gazas sektoru pa zemes ceļu, bet palestīniešus atbalstošā desanta dalībniekus deportē.

Kuģis tika aizturēts 30 jūdžu attālumā no Gazas sektora.

Kā vēsta grieķu plašsaziņas līdzekļi, starp aktīvistiem uz kuģa klāja ir pieci grieķi, tostarp, divi Grieķijas parlamenta deputāti. Bez tam, uz kuģa atrodas arī pa vienam Zviedrijas, Norvēģijas un Spānijas deputātam, kā arī virknes citu valstu - Somijas, Itālijas, Kanādas pilsoņi, kā arī trīs izraēlieši.

Īsi pirms īpašo uzdevumu vienība ieņēma kuģi, viens no aktīvistiem pa telefonu ziņu portālam „news247" ziņojis, ka trīs mastu burinieku ielenkuši seši Izraēlas kuteri.

Kuģis, kas ūdenī ielaists pirms vairāk nekā 90 gadiem, no Zviedrijas izgāja pirms diviem mēnešiem un pa ceļam uz Palestīnu piestāja 12 Eiropas ostās. Humanitāro palīdzība palestīniešiem vāca organizācija „Ship to Gaza Sweden".

Izraēla pirms dažiem gadiem noteica Palestīnas jūras blokādi, apgalvojot, ka šādā veidā liek šķēršļus mēģinājumiem piegādāt ieročus radikālajiem palestīniešu grupējumiem. Tiesību aizsardzības organizācijas uzskata Izraēlas rīcību par nelikumīgu un vairākkārt virzījušas uz Gazas sektora krastiem kuģus ar humanitāro palīdzību. 2010.gadā Izraēlas īpašo uzdevumu vienība triecienā ieņēma tā dēvēto „Brīvības flotili", tad tika nogalināti deviņi aktīvisti, kuri pavadīja humanitāro kravu, bet 30 ievainoti. Incidents sarežģīja situāciju reģionā, izsauca protestus visā pasaulē un asu Izraēlas virzienā vēstu kritiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!