Foto: EPA/Scanpix/LETA

Izraēla sestdien paziņojusi, ka naktī uz svētdienu uzsākta "Balto ķiveru" jeb Sīrijas Civilās aizsardzības (SCD) 800 cilvēku grupas evakuācija no kara zonas Sīrijas dienvidrietumos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izraēlas Aizsardzības spēki (IAS) apstiprināja, ka rīkojušies, tiklīdz saņēmuši lūgumu no Amerikas Savienotajām Valstīm, Lielbritānijas un citām Eiropas valstīm.

Apmēram 422 brīvprātīgie un viņu ģimenes locekļi caur Izraēlas okupētajām Golānas augstienēm nogādāti Jordānijā. Jordānija apstiprinājusi, ka piekritusi uzņemt 800 "Balto ķiveru" grupas dalībniekus. Vēlāk gan ziņots, ka vairāki simti nespēja veikt pārbraucienu."Baltās ķiveres" sevi raksturo kā brīvprātīgo darbaspēku, kas rīkojas, lai glābtu cilvēkus Sīrijas kara zonās. Brīvprātīgie strādā tikai nemiernieku kontrolētajās zonās, un viņi apstiprina, ka nav to atbalstītāji.

Organizācijas dalībnieki bija iesprostoti starp uzbrūkošajiem Krievijas atbalstītajiem Sīrijas režīma spēkiem uz robežas ar Izraēlas okupētajām Golānas augstienēm, tādēļ viņus nācies evakuēt.

Savukārt Bašara al Asada atbalstītāji un viņa sabiedrotā Krievija uzskata, ka "baltās ķiveres" ir nemiernieki un tiem ir saikne ar džihādistu grupējumiem.

"Baltās ķiveres" radās 2013. gadā un nodarbojas ar civiliedzīvotāju glābšanu pēc aviācijas uzlidojumiem. Pērn par savu darbu organizācija tika nominēta Nobela miera prēmijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!