Izraēlas armijas komiteja aicina pozīcijas kājnieku, tanku un īpašo spēku vienībās piedāvāt arī sievietēm, raksta "Associated Press". Pagaidām paziņojums vēl nav izskanējis oficiāli, tas varētu notikt nākamajā nedēļā.
Militārpersonas neapstiprina izskanējušās ziņas, tomēr norāda, ka komitejas ieteikumi varētu palīdzēt ilgtermiņa plānošanā un palielināt sieviešu ieguldījumu vispārējā bruņoto spēku sniegumā.

Izraēlas armijā kopš 1948.gada pieņem gan sievietes, gan vīriešus, tomēr galvenokārt viņas pilda pienākumus armijas štābos, un pēdējā laikā ziņas par sievietes nāvi karalaukā izskanējušas ārkārtīgi reti.

Komisija norāda, ka sievietēm nevajadzētu liegt dienēt kādā no vienībām, kā arī vajadzētu noteikt tādu pašu dienesta ilgumu. Pašlaik sievietes armijā dienē divus, bet vīrieši – trīs gadus.

Sievietes militāristes ir apmierinātas ar komisijas plāniem un nesaskata problēmas tajā, ka sievietes kaujas laukā var tikt ievainotas, saņemtas gūstā un turētas vienās telpās ar vīriešiem karavīriem. Pieredzējuši armijas ģenerāļi gan nav vienisprātis, norādot, ka sievietes bieži vien var būt veiksmīgākas, piemēram, militārās izlūkošanas jomā, tomēr nespēj būt vienlīdzīgas frontes līnijā, kur galvenais ir fizisks spēks un pašaizliedzība.

Izraēlā sievietes jau sen strādā par instruktorēm jaunajiem karavīriem, pēdējo gadu laikā sievietes iekļautas arī robežas policijā un pretgaisa aizsardzības spēku vienībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!