Foto: Reuters/Scanpix

Izraēlas valdības spiegi uzlauzuši džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") bumbu izgatavotāju operācijas un atklājuši, ka tie izstrādā klēpjdatora bumbu pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanai, vēsta laikraksts "The New York Times".

Avīze raksta, ka Izraēlas kiberdrošības ekspertu darbs bijis viens no retajiem Rietumu izlūkdienestu panākumiem pret nemitīgi mainīgajām; šifrētajām un uz sociālajiem medijiem orientētajām džihādistu kiberoperācijām.

Izraēlas hakeri pirms vairākiem mēnešiem ielauzušies mazā Sīrijā bāzētā bumbu izgatavotāju grupā, kā rezultātā ASV 21.martā aizliedza reisos no desmit lidostām Turcijā, Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā ienest par viedtālruņiem lielākas elektroniskās ierīces.

Izraēlas operācija bija avots ASV par to, kā grupējums izstrādā sprāgstvielas, kuras nevar pamanīt ar standarta pārbaudes metodēm, jo tās izskatās tā pat kā klēpjdatoru baterijas, raksta "The New York Times".

Iegūtā informācija bija tika laba, ka tā atklāja arī bumbu detonēšanas metodi, vēsta laikraksts.

Izraēlas ieguldījums klēpjdatoru bumbu atklāšanā kļuva publiski zināms, kad ASV prezidents Donalds Tramps to atklāja Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam, tiekoties ar viņu 10.maijā Baltajā namā. Kā raksta "The New York Times", Izraēlas amatpersonas par šo Trampa soli bijušas pārskaitušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!