Izraēlas jaunā valdība zvērestu nodos nedēļās laikā, pirmdien pavēstīja parlamenta spīkers Jarivs Levins.

Konkrētu datumu, kad parlamentārieši balsos par trauslo astoņu partiju koalīciju, ko saista maz kas cits, kā vien vēlēšanās no premjera amata atstādināt Benjaminu Netanjahu, spīkers neminēja.

Ar jaunās valdības pilnvaru pārņemšanu Netanjahu ēra vismaz uz laiku noslēgsies. Viņš valsti pārvaldījis 12 gadus, un arī tagad cenšas nepieļaut, ka jaunā koalīcija stājas pie pienākumu pildīšanas.

Viņa vietā premjera amatā stāsies ultralabējās partijas "Yamina" līderis Naftali Bennets, lai vadītu koalīciju, kurā apvienojušās astoņas dažādu politisko nometņu partijas, arī viena arābu partija.

Jaunā koalīcija arī grasās no amata atstādināt parlamenta spīkeru, ņemot vērā, ka Levins ir Netanjahu labējās partijas "Likud" biedrs, vēsta mediji.

Netanjahu joprojām cenšas nepieļaut jaunās valdības nākšanu pie varas un asi kritizējis Bennetu, kas, kā uzskata Netanjahu, pastrādājis "gadsimta nodevību", pievienojoties koalīcijai.

Svētdien Bennets atbildēja, norādot Netanjahu: "Nomierinies, met mieru un ļauj Izraēlai doties tālāk."

Jaunās alianses partijām parlamentā ir 61 no 120 balsīm, tomēr arī pēc koalīcijas līguma parakstīšanas pastāv bažas par visu likumdevēju lojalitātes noturību.

Arī Netanjahu atbalstītāji cenšas nepieļaut, ka jaunā valdība nāk pie varas.

Iekšējais izlūkdienests "Shin Bet" kopš pagājušās nedēļas apsargā Bennetu. Potenciālajam premjeram adresēti asi uzbrukumi sociālajos tīklos, un pret viņu tiek rīkotas demonstrācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!