Foto: EPA-AFI
Izraēlas karavīri, kuri gada sākumā piedalījušies operācijā Gazas sektorā, atklājuši, ka tās laikā viņiem bija uzdots šaut uz jebkuru aizdomīgu ēku vai cilvēku, kā rezultātā gājuši bojā vairāki civiliedzīvotāji. Turklāt karavīri civiliedzīvotājus izmantojuši kā dzīvos vairogos, pielietojuši "balto fosforu" un kopumā bijuši nepamatoti agresīvi.

Šādu anonīmi sniegtu informāciju publiskojusi iniciatīvas grupa "Breaking the Silence", kuru izveidojušas Izraēlas militārpersonas, ziņo BBC. Varas iestādes gan noliedz likumu pārkāpumus kara laikā, dēvējot šādas apsūdzības par baumām.

Savukārt iniciatīvas grupa 26 karavīru atzīšanos dēvē par nosvērtu, nožēlas pilnu un šokējošu. Vairāki no atzīšanās minētājiem apgalvojumiem nav pretrunā ar tiesību aizstāvju grupu paziņojumiem, ka militārā operācija Gazā bijusi haotiska un nesamērīga.

Karavīri atzinuši, ka kaujas noteikumi nebija skaidri definēti, taču viņus mudināja jebkādā veidā sargāt savas dzīvības un nerēķināties ar to, vai cietīs civiliedzīvotāji, kurus izmantoja kā dzīvos vairogus, attīrot ceļu karavīriem.

Tāpat Izraēlas karavīri nav ievērojuši disciplīnu, piedalījušies vandalisma aktos, veselām rindām sagrāvuši privātmājas, garlaicības dēļ šāvuši uz ūdens rezervuāriem laikā, kad Gazas iedzīvotāji cietuši no ūdens trūkuma un dzīvojamajos rajonos daudz izmantojuši "balto fosforu". Tiešas sadursmes ar palestīniešu kaujiniekiem gan bijis retums.

Izraēlas armija noraidījusi karavīru minētos faktus, paužot nožēlu, ka vēl viena tiesību aizstāvju organizācija publiskojusi atskaiti, kas balstīta uz anonīmām liecībām, neizvērtējot šo liecību patiesumu.

Izarēlas armija iepriekš gan atzinusi, ka operācijas laikā ir bijušas kļūdas, piemēram, uzbrukums kādai mājai, kura rezultātā gājis bojā 21 cilvēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!