Foto: AFP/Scanpix/LETA
Izraēlas valdībai ir "nedēļa vai divas", lai atrisinātu iekšējo politisko krīzi, norādīja Izraēlas premjerministrs Naftali Benets pēc tam, kad viņa vadīto koalīciju pameta vēl viens tās atbalstītājs, vēsta medijs "Al Jazeera".

Nirs Orbahs, kurš ir Beneta partijas biedrs, 13.jūnijā paziņoja, ka pārtrauks balsot kopā ar valdības koalīciju, atstājot to mazākumā, proti, ar 59 vietām Knesetā no kopējā 120 locekļu skaita.

Koalīcija janvārī atzīmēja pie valdības grožiem aizvadīto vienu gadu, tomēr tai ir grūtības saglabāt pārsvaru un kontroli.

"Mums ir nedēļa vai nedēļa divas, lai atrisinātu problēmas koalīcijā, un tad mēs varētu pastāvēt vēl ilgi un turpināt darīt labo, ko darām," Benets teica Kneseta sēdē. "Taču, ja mums tas neizdosies, mēs nevarēsim turpināt strādāt," piebilda premjerministrs.

Pēdējo nedēļu spriedze Beneta koalīciju, kas sastāv no astoņām atšķirīgām partijām, ir atstājusi bez skaidra vairākuma, kas varētu pieņemt tiesību aktus. Tas rada jautājumus par to, cik ilgi tā vispār var noturēties pie varas.

Beneta koalīcijā ietilpst galēji labējās, liberālās un arābu partijas. Viņi ir vienoti savā nostājā pret opozīcijas līderi Benjaminu Netanjahu, bet citādi, koalīcijas partijām nav daudz kopīga.

Plaisa starp koalīcijas sabiedrotajiem kļūst arvien redzamāka, un tādi deputāti kā Orbahs šobrīd uzskata, ka viņu dalība valdībā vairs nav iespējama.

"Es esmu informējis premjeru, ka, pamatojoties uz pašreizējo situāciju, es vairs neesmu daļa no koalīcijas," Orbahs sacīja paziņojumā, ko publicējuši vairāki Izraēlas plašsaziņas līdzekļi. Taču deputāts arī pauda cerību, ka koalīcija varētu kaut kā tikt izglābta.

Savukārt Netanjahu ir izteicies, ka valdība šobrīd rīko "vienas no garākajām bērēm vēsturē".

"Mēs tagad cīnāmies par valdību. (..) Mēs cīnāmies, jo izvēle ir starp haosu un stabilitāti," Kneseta sēdē uzsvēra Benets.

Benets, kurš politikā ir kopš 2013. gada norādīja, ka viņa valdība ir veicinājusi ekonomikas izaugsmi, samazinājusi bezdarbu un veicinājusi stabilitāti valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!