Izraēlas likumdevēji sākotnējā lasījumā trešdien ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja tālāku priekšlikuma virzīšanu, kas paredz parlamenta atlaišanu un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, jo premjerministrs Naftali Benets atzinis, ka viņa astoņu partiju koalīcija vairs nespēja atrasties pie varas.

Knesets teju vienbalsīgi apstiprināja 11 atsevišķus likumprojektus par parlamenta atlaišanu, ko bija iesnieguši valdošās koalīcijas un opozīcijas deputāti.

Sagaidāms, ka likumprojekti tiks apvienoti vienā, bet procesa grafiks nav skaidrs un varētu būt atkarīgs no bijušā premjerministra Benjamina Netanjahu politiskajām kalkulācijām.

Vairākās sabiedriskās domas aptaujās, kas tika veiktas jau pēc Beneta paziņojuma pirmdienas vakarā, ka viņa kabinets vairs nespēj valdīt, Netanjahu atbalstītāju un oponentu sacensībā konstatēts pata stāvoklis.

Neviens no blokiem nespēs nodrošināt 61 vietu, kas ir nepieciešama vairākumam 120 vietu parlamentā, konstatēts četrās aptaujās.

Valdība iepriekš paziņoja, ka vēlas paātrinātu likumprojekta izskatīšanu, bet ekspremjera Netanjahu vadītā opozīcija bija apņēmusies bloķēt tā pieņemšanu, lai mēģinātu izveidot alternatīvu valdību un izvairītos no jaunu vēlēšanu rīkošanas, kas Izraēlā būtu jau piektās nepilnu četru gadu laikā.

Likumprojekts vēl ir jāatbalsta atsevišķā komitejas balsojumā, kā arī vēl trīs balsojumos Knesetā.

Ja likumprojekts pārvarēs visus šos šķēršļus, vēlēšanas tiks izsludinātas 25.oktobrī, vēsta Izraēlas mediji.

Ārlietu ministrs Jairs Lapids stāsies pagaidu valdības premjera amatā, kā to paredz ar Benetu pēc 2021.gada vēlēšanām panāktā vienošanās par varas dalīšanu.

Netanjahu paudis labpatiku par koalīcijas izjukšanu un solījis izveidot jaunu labējā spārna valdību, neatkarīgi no tā, vai jaunas vēlēšanas tiek rīkotas.

Netanjahu partija "Likud" cenšas iegūt atbalstu no valdošās koalīcijas svārstīgo deputātu puses, kas viņam ļautu nodrošināt vairākumu parlamentā un ātri atgriezties pie varas.

"Likud" cenšas pārvilināt gan reliģiskos nacionālistus no Beneta partijas "Yamina", gan kareivīgi noskaņotos likumdevējus no tieslietu ministra Gideona Saara partijas "Jaunā cerība".

"Līdz parlamenta atlaišanas likums būs pabeigts, pastāv alternatīvas valdības iespēja, valdības, ko vadītu Netanjahu," armijas radio sacīja deputāte Miri Regeva, kas pārstāv "Likud".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!