Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izmeklējošie žurnālisti un ar zemes resursiem saistītas korupcijas apkarošanas grupa apsūdzējusi Izraēlas miljardieri Danu Gertleru par Kongo Demokrātiskās Republikas derīgo izrakteņu naudas atmazgāšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nevalstiskās organizācijas "Platform to Protect Whistleblowers in Africa" (PPLAAF) un "Global Witness" ceturtdien publicēja pētījumu, kurā apgalvo, ka Gertlers caur "Afriland Firts Bank" filiāli Kongo DR pārskaitījis miljoniem dolāru, lai apietu ASV sankcijas.

"Izskatās, ka Gertlers ir izmantojis naudas atmazgāšanas tīklu, kas stiepjas no Kongo DR uz Eiropu un Izraēlu, lai izvairītos no ASV sankcijām pret viņu, izvedis miljoniem dolāru uz ārzemēm un ieguvis jaunus kalnrūpniecības aktīvus Kongo DR," teikts ziņojumā.

Šie apgalvojumi balstīti trauksmes cēlēju piegādātos dokumentos. Publikācijā ir atsauces uz nopludinātiem bankas datiem par miljoniem dolāru pārskaitījumiem uz un no "Afriland" kontiem, kas reģistrēti uz ar Gertleru saistītu cilvēku vārdiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Pats Gertlers šīs apsūdzības noliedz un apgalvo, ka viņam nav nekādas saistības ne ar vairākiem pētījumā minētiem cilvēkiem, ne aprakstītajiem naudas darījumiem.

Gertlers tiek uzskatīts par tuvu Kongo DR bijušā prezidenta Džozefa Kabilas sabiedroto. 2017. gadā ASV iesaldēja Gertlera aktīvus, apsūdzot viņu koruptīvā pelnīšanā uz Āfrikas derīgo izrakteņu rēķina.

Saskaņā ar ASV Valsts kases aplēsēm Kongo DR no 2010. līdz 2012. gadam ir zaudējusi vairāk nekā 1,36 miljardus dolāru, par samazinātām cenām pārdodot derīgos izrakteņus ar Gertleru saistītām ofšoru kompānijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!