Foto: Reuters/Scanpix
ASV un to sabiedrotajiem ir trīs gadi laika, lai ierobežotu Irānas kodolprogrammu, ko aizkavējušas tehniskās grūtības un sankcijas, trešdien paziņoja Izraēlas premjerministra vietnieks Moše Jaalons.

Norādot, ka Irāna joprojām izraisa viņa valdībai vislielākās bažas, Jaalons neminēja iespējamos vienpusējos militāros triecienus, paužot cerību, ka ASV vadītās darbības pret Teherānu būs veiksmīgas.

"Es uzskatu, ka šie pūliņi vērsīsies plašumā un aptvers jomas ārpus sankcijām, lai pārliecinātu Irānas režīmu, ka tam jāizvēlas starp kodolpotenciālu un izdzīvošanu," Izraēlas Radio teica Jaalons. "Nezinu, vai tas notiks 2011. vai 2012.gadā, taču mēs runājam par nākamajiem trijiem gadiem."

Bijušais bruņoto spēku komandieris Jaalons norādīja, ka Irānas urāna bagātināšanas plāns ir sadūries ar šķēršļiem. Daži analītiķi saskatījuši ārvalstu sabotāžu tādos incidentos kā Irānas datortīklu inficēšana ar vīrusiem.

"Šīs grūtības to, protams, aizkavē. Tāpēc mēs nevaram runāt par "punktu, no kura nav atgriešanās". Irāna pašlaik nespēj pati izgatavot kodolbumbu," sacīja Jaalons. "Ceru, ka tai vispār neveiksies, un Rietumu pasaules pūliņi galarezultātā neļaus Irānai iegūt savā rīcībā kodolpotenciālu."

Jaalons jau iepriekš asi vērsies pret Irānu, norādot, ka Izraēlai, kurai varētu piederēt Tuvo Austrumu reģiona vienīgais kodolarsenāls, būtu Irānai jāuzbrūk, nevis jānoraugās, kā tā izgatavo bumbu.

Citas amatpersonas, arī premjerministrs Benjamiins Netanjahu, klusē par militārā trieciena iespēju, kas sadurtos ar lieliem taktiskiem un diplomātiskiem šķēršļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!