Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Izraēlas ārlietu ministrs Jairs Lapids svētdien ierosinājis plānu dzīves apstākļu uzlabošanai Gazas joslā, apmaiņā pret mieru, kas jāgarantē Gazas līderiem.

Plāna ietvaros paredzēta infrastruktūras attīstīšana un nodarbinātības jautājumu risināšana, un tas iecerēts, lai palestīniešiem Izraēlas bloķētajā anklāvā demonstrētu, ka kustības "Hamas" uzbrukumu kampaņa pret Izraēlu ir iemesls, "kāpēc viņi dzīvo nabadzībā, trūkumā, vardarbībā un liela bezdarba apstākļos bez cerībām", norādīja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka Izraēla neaicina uz sarunām ar "Hamas", jo "Izraēla nerunā ar terora organizācijām, kas grib mūs iznīcināt".

Lapida piedāvātā programma "Ekonomika apmaiņā pret drošību" iecerēta uz vairākiem gadiem.

Šī programma ir plāna "Atjaunošana pret demilitarizāciju" reālistiskāka versija, sacīja ministrs.

Plāns nav astoņu partiju koalīcijas valdības oficiālā politika, bet tam ir premjerministra Naftali Beneta atbalsts, pavēstīja Lapids, kas atbilstoši koalīcijas vienošanās nosacījumu rotācijas principam pēc diviem gadiem pats kļūs par premjeru.

Pirmajā fāzē tiks modernizēta Gazas joslas infrastruktūra, runā Reihmana universitātē Herzlijā sacīja ministrs.

"Elektrības sistēma tiks atjaunota, tiks pieslēgta gāze, tiks uzbūvēts ūdens atsāļošanas uzņēmums, būtiski tiks uzlabota veselības aprūpes sistēma un atjaunota mājokļu un transporta infrastruktūra," norādīja Lapids.

"Apmaiņā "Hamas" veiks apņemšanos ilgtermiņā ievērot mieru," norādīja ministrs, piebilstot, ka starptautiskajai sabiedrībai, īpaši Ēģiptei, jāuzņemas zināma loma šajā procesā.

Ja pirmā fāze noritēs gludi, Gazas joslas piekrastē tiks izbūvēta mākslīga sala, kas ļaus izveidot ostu, tiks radīts "transporta savienojums" starp Gazas joslu un Rietumkrastu.

Izraēlas un Gazas joslas starpā maijā notika plaša mēroga karš - jau ceturtais kopš 2008. gada. Konflikts tika apturēts ar Ēģiptes starpniecību panāktā pamiera rezultātā.

ANO augstā cilvēktiesību komisāre maija beigās atzina, ka Izraēlas uzlidojumos Gazas joslā nodarīti "plaši postījumi civilajai infrastruktūrai".

Vienlaikus spriedze starp Izraēlu un Gazas joslu turpinās.

Izraēla naktī uz pirmdienu Gazas joslā veikusi uzlidojumus vairākiem tur valdošās kustības "Hamas" mērķiem, šādi atbildot uz raķešu izšaušanu no palestīniešu anklāva.

Aizvadītā bija jau trešā nakts pēc kārtas, kad notikuši militāri triecieni Gazas joslas un Izraēlas starpā.

Spriedze saasinājusies, kopš pagājušajā nedēļā no Izraēlas cietuma izbēga seši palestīnieši, vienlaikus pamiera sarunās starpniece Ēģipte sastapusies ar jaunām grūtībām.

Izraēlas armija ziņoja, ka svētdienas vakarā un naktī uz pirmdienu izšautas trīs raķetes. Divas no tām pārtvērusi Izraēlas pretraķešu aizsardzības sistēma.

Kā skaidroja armija, atbildot uz raķešu izšaušanu, tā uzbrukusi vairākiem Gazas joslā valdošās palestīniešu kustības "Hamas" mērķiem.

Nav ziņu, ka Izraēlā vai Gazas joslā būtu bojāgājušie vai ievainotie.

Izraēla piektdien un sestdien pavēstīja, ka notvērusi četrus no sešiem izbēgušajiem palestīniešiem.

Palestīniešu kaujinieki atbildēja, izšaujot raķetes.

Pārējos divus bēgļus Izraēla turpina meklēt.

Vienlaikus ar Ēģiptes starpniecību notiekošās sarunas par ilgtermiņa pamiera panākšanu sastapušās ar grūtībām, pusēm nespējot vienoties par sistēmu, kā atjaunot Kataras maksājumus trūcīgajiem palestīniešu ģimenēm.

Izraēla pieprasījusi garantijas, ka šī nauda netiek novirzīta militāriem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!